Boek
Nederlands

Het uiterste der zee : roman

Pauline Broekema (auteur)
+1
Het uiterste der zee : roman
×
Het uiterste der zee : roman Het uiterste der zee : roman

Het uiterste der zee : roman

Genre:
Geromantiseerde geschiedenis van enkele aan elkaar verwante joodse families in de provincie Groningen, zowel voor, tijdens als na de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Het uiterste der zee : roman
Auteur
Pauline Broekema
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2018
319 p. : kaart
ISBN
9789029525664 (paperback)

Besprekingen

In de provincie Groningen woonden voor de Tweede Wereldoorlog relatief veel joden. (NOS-)journaliste Pauline Broekema (1954) kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby-Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, Van Hasselt en Cohen. Het begint met stamvader Herman Leefsma (1854-1943) als textielkoopman in Gorredijk in 1916, later in de provincie Groningen, in plaatsen als Ezinge, Appingedam, Sappemeer en in de stad Groningen. Vanaf juli 1942 voltrok zich het noodlot en daarna volgden de deportaties, die vele familieleden het leven kostten. Gelukkig waren er ook onderduikers, vooral in Heerenveen en omstreken, die de oorlog overleefden, onder wie de moeder van Sara Nieweg, Mies Wolf, die in 1955 overleed. Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews en in familiecollecties en archieven. Dat heeft een goed geschreven geschiedenis over genoemde joodse families opgeleverd. Ze…Lees verder

Over Pauline Broekema

Taetske Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is een Nederlandse journaliste en schrijfster

Broekema, dochter van Swier Broekema, groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school, het Wessel Gansfortcollege in Groningen, koos ze voor de journalistiek. Ze begon bij de Meppeler Courant. Ze werkte daarna bij het Noordhollands Dagblad in Hoorn en vervolgens bij Hier en Nu-radio, de actualiteitenrubriek van de NCRV.

Sinds 1984 was ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een 'journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid'.

In december 2018 nam Broekema na er 34 jaar als verslaggever te hebben gewerkt, afscheid van de NOS om zich te kunnen toeleggen op het schrijven, het geven van lezingen en workshops en andere projecten. Broekema is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze woont in het Gooi.

Bij de NOS…Lees verder op Wikipedia