Boek
Nederlands

Het grote boek van de rust op het werk

Paul Wilson (auteur)

Het grote boek van de rust op het werk

Praktische aanwijzingen voor het vinden van rust op het werk.
Extra onderwerp
levenskunst, Workaholic
Titel
Het grote boek van de rust op het werk
Auteur
Paul Wilson
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Calm at work
Uitgever
Amsterdam: Archipel, 2000
285 p. : ill.
ISBN
90-295-5629-3

Besprekingen

Rustgoeroe Paul Wilson geeft in dit vademecum een verzameling adviezen om niet ten onder te gaan aan stress op de job of burn-out. Eigenlijk combineerde hij een aantal bestaande technieken tot één methode: rustig ademhalen, visualiseren, zelfhypnose, doen alsof, assertiviteitstraining, ontstressen van de werkplek, het oproepen van rustassociaties, meditatie, gezond eten, aan lichaamsbeweging doen, gezichtsmassage aan de desk, schouder- en nekontspannende oefeningen; met de ogen knipperen en de blik op oneindig richten tegen door het beeldscherm vermoeide ogen; voetmassage tijdens de lunchpauze enz.

Je zou zo zeggen dat je deze adviezen zelf ook wel had kunnen bedenken. Doch blijkbaar hebben heel wat mensen er behoefte aan, dat je ze een tot in de puntjes uitgestippeld programma met de nodige schema's voorschotelt. Bij deze werd dat dan gedaan. [An Van der Heiden]
De auteur, reeds bekend van een aantal boeken over omgaan met rust, geluk en het hervinden van een goede slaap richt zich in dit boek specifiek op hoe om te gaan met druk op het werk. Het boek is onderverdeeld in drie delen: deel I biedt inzicht in de factoren die meespelen bij het oplopen van ongenoegen en stress, deel II geeft een scala aan adviezen en technieken om weer een goede balans te vinden, terwijl deel III duurzame rustoplossingen aandraagt. Ieder hoofdstuk bevat een kader met verwijzing naar bijbehorende technieken, een kader met een samenvatting en een stukje (aangegeven met een paperclipicoontje) waar een oplossing geboden wordt. Daardoor is het een praktisch inzicht- en oefenboek geworden, waar heel gericht, duidelijk en overzichtelijk herkenbare problemen worden benoemd waar de lezer zelf mee aan de slag kan gaan om te komen tot onthaasting en rust op het werk. Eerder verscheen "Het kleine boek van de rust"* van Paul Wilson (1998).