Boek
Nederlands

Umm

Paul Verrept (auteur), Bo Spaenc (muziek)
Het Egyptische meisje Umm vindt een magische steen, die haar de stem geeft van een nachtegaal. Volgens de traditie mogen echter alleen jongens zingen! Naar het levensverhaal van de zangeres Umm Kulthum, met kleurenillustraties en verkort verhaal met Arabische muziek op cd. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.
Extra onderwerp
LUI, prentenboeken, luisterboeken, Kalsoum, Om
Titel
Umm
Auteur
Paul Verrept
Muziek
Bo Spaenc
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: Larrios, 2014
30 p. : ill. + cd
ISBN
9789491297939 (paperback)

Besprekingen

Paul Verrept is gefascineerd door zingen, door de manier waarop bij begenadigde zangers het lichaam tot instrument wordt. Eerder schreef hij, vanuit diezelfde verwondering, een boek over de door hem bewonderde Edith Piaf (Geen Spijt, De Eenhoorn, 2007). Toen Muziektheater De Kolonie hem vroeg een verhaal te schrijven over de legendarische Egyptische zangeres Umm Kulthum — met bijbehorende liedjesteksten — was hij meteen enthousiast. Umm Kulthum (1998-1975) was ongetwijfeld de meest beroemde en geliefde zangeres in de Arabische wereld. Met haar volle en diepe contra-altstem werd ze enorm populair in het hele Midden-Oosten, maar ook ver daarbuiten. In de VS werd ze de Nachtegaal van de Nijl genoemd, in Parijs werd ze geadoreerd en ook in Israël had ze hopen bewonderaars. Tot vandaag worden haar albums druk verkocht en beluisterd. Umm Kulthum slaagde erin, dankzij haar betoverende stem en haar doorzettingsvermogen, als meisje en vrouw een grootse carrière uit te bouwen, niet evid…Lees verder
Het Egyptische meisje Umm vindt een magische steen die haar de stem geeft van een nachtegaal. Traditioneel echter mogen enkel jongens zingen. Handzame uitgave met luistercd gebaseerd op het leven van de beroemde zangeres Umm Kulthum (ca. 1900-1975). De lyrische schrijfstijl, de symboliek, de visioenen en de bepalende rol van God zijn ontleend aan de Arabische wereld en bemoeilijken de begrijpelijkheid. Het boekje is verluchtigd met eenvoudige, vlakmatige, gekleurde illustraties die weinig tot de verbeelding spreken. De bijbehorende cd is zowel ingesproken/ingezongen in het Nederlands als in het Frans. Het verhaal op de cd en de liedteksten zijn dusdanig ingekort en bewerkt dat de verhaallijn (ditmaal in de ik-vorm) toegankelijk is voor kinderen vanaf ca. 5 jaar. Bo Spaenc componeerde de verzorgde, Oosterse muziek die met authentieke instrumenten sfeervol is uitgevoerd. De gelijknamige muziektheatervoorstelling voor kleuters met poppen van 'De Kolonie' (2014) is een vrije bewerking van…Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia