Boek
Nederlands

Paniek in de Leeuwenkuil

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
Titel
Paniek in de Leeuwenkuil / Paul van Loon ; tek. van Hugo van Look
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2004
116 p. : ill.
ISBN
90-258-4434-0

Besprekingen

Na een aantal inbraken in de boomhut (de 'Leeuwenkuil') van Daniël en Suzina, waarbij vreemde sporen worden achtergelaten (jam, poep), besluiten broer en zus een nacht in de hut te blijven slapen om zo de inbreker te ontmaskeren. Een zich in Burgers' Zoo afspelend verhaal, waarin een aantal zeer verschillende karakters de revue passeert, ieder met zijn of haar problemen, talenten of verdriet. Het onderzoek naar de inbreker zorgt bij allen voor een verandering ten goede. Vlot, soms humoristisch taalgebruik, waarbij de taal van de kleine Littel vaak fonetisch is geschreven (stommurt). Op bijna elke pagina komische potloodillustraties, verschillend in grootte en perfect passend bij de sfeer van het verhaal. Achterin vertelt Paul van Loon hoe hij op het idee is gekomen en dat de Leeuwenkuil gebaseerd is op de verhalen van Alex van Hooff (directeur Burgers' Zoo). Heerlijk boek om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar, eventueel voor te lezen vanaf ca. 7 jaar.

Paniek in de Leeuwenkuil

Daniël woont met zijn zussen Suzina en Little in de zoo, waar hun vader directeur is. Vanaf de dag dat Daniël hun boomhut besmeurd aantreft, lijken alle bezoekers van de zoo verdacht: de persoon die voortdurend op een bankje bij de pelikanen zit, de jongen die aan de lopende band de wolven loopt te schetsen, de man die de hele dag een lege kinderwagen voor zich uit duwt. Uiteindelijk blijkt er voor elk vreemd gedrag een verklaring, en komt alles goed. Kinderen lezen Paul van Loons werk graag: elk verhaal loopt als een trein, één en al dialoog, met de nodige spanning bovendien. Persoonlijk vind ik dit verhaal vrij flauw, de personages stereotiep, de moraal te zeer uitgesmeerd. Het geheel straalt een enorme artificialiteit uit, waarin de zogenaamd vlotte dialogen geforceerd vlot overkomen, o.a. door woorden als dombo en suffo waarmee Suzina haar broer aanspreekt.


Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties