Boek
Nederlands

Foeksia's miniheksenstreken

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel korte verhalen over de miniheks Foeksia, die op de heksenschool moet leren toveren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
Foeksia's miniheksenstreken / Paul van Loon ; met tek. van Hugo van Look
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2003
58 p. : ill.
ISBN
90-258-4214-3

Besprekingen

De voorleesverhalen in dit boek verschenen eerder in het kleutertijdschrift 'Bobo'. Foeksia wordt voorgesteld als 'de kleinste én de eigenwijste miniheks ter wereld.' Ze mag dan wel kunnen toveren, toch moet ze naar school. Daar zit ze samen in de klas met de pesterige Grit en Murmeltje en haar vriendin, de erg verlegen Grobje. Natuurlijk is ze af en toe ondeugend en daar is haar vader geregeld het slachtoffer van. Ze laat hem bv. met een getoverde te harde wind het bos uit waaien. Maar verder heeft ze een gouden hart en verdraagt ze geen onrecht: ze leert de man die het bos vervuilt een lesje en jaagt de jager het bos uit. Wie haar wil pesten, is ze ook steeds te slim af; als Grit haar vliegenzwammenjam steelt, zorgt ze ervoor dat haar tong aan de emmer vast blijft kleven. Haar heksenstreken zorgen voor veel geproest, gegiechel en gegrinnik. Voor het overige is het allemaal nogal voorspelbaar en braaf. Die braafheid kan men ook aflezen van de tekeningen van Hugo van Look. Daardoor la…Lees verder
Foeksia is een ondeugend heksje dat op de heksenschool moet leren toveren. Soms onthoudt ze niet alle heksenspreuken, waardoor er wel eens iets mis gaat in de tovenarij. Foeksia vliegt rond op een handveger en maakt de gewone mensen nogal eens aan het schrikken. Op de heksenschool is het vaak lachen geblazen. Er wordt getoverd met spinnen, met wolken en met heksenlimonade. Als een jager probeert hazen te schieten, jaagt Foeksia hem zodanig schrik aan met haar handvegertje dat hij nooit meer terugkomt. In twaalf hoofdstukken, die zich laten lezen als aparte verhalen, vertelt de schrijver met veel fantasie hoe het er in de wereld van de kleine heksen aan toe gaat. Echt griezelig wordt het nooit. De hoofdpersonen hebben namen als Virula Venijn, Murmeltje, Grit, Grobje en Argje Spillepoot. Bij elk verhaal staan enkele humoristisch getekende zwart-witillustraties. Op de voorplat vliegt Foeksia door de lucht op een handveger. Geschikt om voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties