Boek
Nederlands

Foeksia en de toverschaatsen

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
+1
Foeksia en de toverschaatsen
×
Foeksia en de toverschaatsen Foeksia en de toverschaatsen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het vliegende miniheksje Foeksia doet iets wat niet mag: ze gaat naar de mensen en sluit vriendschap met Tommie, die ineens veel meer kan dan hij dacht of durfde. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
Foeksia en de toverschaatsen / Paul van Loon ; tek. van Hugo van Look
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2005
51 p. : ill.
ISBN
90-258-4642-4

Besprekingen

De Nederlandse schrijver Paul Van Loon en de Vlaamse illustrator Hugo Van Look zorgen niet alleen voor de populaire verhalen rond Dolfje Weerwolfje, maar zijn nu ook al aan hun derde boek toe rond het figuurtje Foeksia, de miniheks. In Foeksia en de toverschaatsen werden tien korte verhalen opgenomen.

Foeksia, "de kleinste miniheks ter wereld" die op een handveger in plaats van een bezem door de lucht vliegt, is een grappig en populair figuurtje. In deze verhalenbundel maakt Foeksia kennis met een bang, klein jongetje, Tommie. Nadat Foeksia hem heeft duidelijk gemaakt dat er 's nachts niets is om bang voor te zijn, worden de twee de beste vrienden. Foeksia keert nog vele andere nachten terug naar Tommie's kamer, en neemt hem mee op allerlei avonturen. Foeksia is een ondeugende heks, die wel van een grapje houdt. Zo vliegt ze met Tommie naar de kerktoren en verzet de wijzers van de klok of brengt ze Tommie's mama geregeld van de wijs. Ze laat borstels en krijtjes vliegen …Lees verder
In het derde boek* over het vliegende miniheksje sluit Foeksia vriendschap met het mensenjongetje Tommie. Ze geeft op onverwachte momenten een vrolijke draai aan de gebeurtenissen: de torenklok staat plotseling twee uur terug, Tommie kan ineens schaatsen, hij krijgt een toverbezem, enz. Tien korte hoofdstukken met zwartwitillustraties met veel grijstinten (helaas bij 'Nachtfeest in de dierentuin' pas na het betreffende hoofdstuk geplaatst); overzichtelijke bladspiegel, tekstblokken, lettertype met schreef. De schrijver, gespecialiseerd in griezelverhalen, begeeft zich hier op heel ander terrein. De nachtelijke feesten met de heksen en in de dierentuin komen niet super spetterend over, de beschrijvingen blijven summier en daardoor vlak. Bij de eerste ontmoeting met Foeksia stelt Tommie zich voor, hetgeen nogal onwaarschijnlijk is voor een bang jongetje in het donker. Wel heel wensvervullend om, onzichtbaar voor anderen, over je angsten heen geholpen te worden door een heksje! Het boek …Lees verder

Foeksia en de Toverschaatsen

Foeksia de heks neemt het in dit derde boekje op voor Tommie, haar mensenvriendje. Foeksia is nogal heldhaftig, stoer, vrolijk en ondernemend. Tommie daarentegen is eerder stil, teruggetrokken en onzeker. Wanneer hij, samen met wat andere kinderen, gaat schaatsen op de vijver, wordt hij uitgelachen. Tommie ontmoet Foeksia bij de vijver en het klikt meteen. Als Foeksia ziet hoe Tommie uitgelachen wordt omdat hij niet kan schaatsen, grijpt ze in. Haar rechtvaardigheidsgevoel is groot en ze haalt heel wat tovertruukjes naar boven om het voor Tommie te doen lukken.Het boekje bestaat uit tien korte, overzichtelijke hoofdstukken en is geïllustreerd met aanvullende prenten, overwegend in grijstinten. De bladspiegel is zeer overzichtelijk wat het lezen aangenaam maakt. De sfeer in dit boekje is anders dan in de voorgaande verhalen. Paul van Loon is bekend als auteur van griezelverhalen, doorspekt met heksen en spoken, maar in dit boek slaat hij een andere, bravere weg in…Lees verder

Foeksia en de toverschaatsen

Op een nacht besluit Foeksia, de kleinste miniheks, de wijze raad van haar vader Kwark te negeren en vliegt ze op haar handbezempje naar de mensenwereld. Daar ontmoet ze Tommie en al snel ontstaat er tussen beide een prettige geheime vriendschap. Wanneer Tommie, vermomd als heksje, het heksennieuwjaarsfeest bijwoont, wint hij er een vliegende bezem waarmee hij zelf op bezoek kan in de heksenwereld. De kleurrijke kaft bevat dezelfde figuurtjes die in het boek onder de vorm van zwart-witillustraties voorkomen, speels, en zwierig. Ze vullen de korte hoofdstukken, die ook afzonderlijk goed te lezen zijn, mooi aan. Dit derde boek over Foeksia de miniheks leent zich zeer goed tot voorlezen. Maar ook voor wie net kan lezen vormen de fantasierijke verhalen een uitnodigend geheel.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties