Boek
Nederlands

De ramp in Tsjernobyl 26 april 1986

Paul Dowswell (auteur)

De ramp in Tsjernobyl 26 april 1986

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Beeld van de gedenkwaardige gebeurtenis op 26 april 1986, de dag dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond, en de gevolgen ervan. Met illustraties in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De ramp in Tsjernobyl 26 april 1986
Auteur
Paul Dowswell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Chernobyl disaster
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2006
47 p. : ill.
ISBN
90-5566-167-8

Besprekingen

In de nieuwe reeks Ars Scribendi-boeken wordt aandacht besteed aan memorabele gebeurtenissen uit 20e eeuw, waarvan de nasleep nog decennialang invloed zou hebben op de wereldgeschiedenis. Voorlopig werden vier titels gepland; De vrijlating van Nelson Mandela, De ramp bij Tsjernobyl, De droom van Martin Luther King en Het Tiananmenplein. De twee laatste titels worden pas in oktober 2006 verwacht.

Freelance auteur Paul Dowswell, gespecialiseerd in geschiedenis en maatschappij, nam De ramp bij Tsjernobyl voor zijn rekening. Dowswell behandelt niet enkel de ramp en de nasleep hiervan, maar probeert zijn onderwerp in een ruimer kader te plaatsen. Zo besteedt hij aandacht aan het hoe en waarom van kernenergie, de opkomst en neergang van de Sovjet-Unie en eerdere ongevallen met reactoren. Deze hoofdstukjes worden echter veel te summier uitgewerkt en gaan voorbij aan de kern van de zaak. Bovendien wordt deze broodnodige informatie veel te versnipperd …Lees verder
In dit deel uit de nieuwe serie 'Gedenkwaardige gebeurtenissen' (gebeurtenissen die zich afspeelden in een tijdsbestek van slechts een dag maar die invloed hadden op de hele wereld) staat de kernramp in Tsjernobyl centraal (26 april 1986). Na een beschrijving van de dag voor de ramp geeft de auteur onder meer een helder beeld van wat kernenergie inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Daarna volgt een beklemmend overzicht waarin, van minuut tot minuut, de (aanleiding tot) de ramp wordt beschreven. In grotere lijnen wordt vervolgens een beeld gegeven van de afschuwelijke gevolgen. Omdat de mens en het menselijk handelen steeds centraal staan, voel je je als lezer betrokken bij dit schokkende verhaal. Doelgroep is de leerling in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-15 jaar), maar ook voor volwassenen is het een fraai uitgevoerd lezenswaardig informatief boek, rijk voorzien van kleurenfoto's, extra teksten (o.a. momentopnames), geografische kaarten, chronologisch overzicht, reg…Lees verder

Over Paul Dowswell

Paul Dowswell is een Britse schrijver (1957) die zowel fictie als non-fictie geschreven heeft. Hij schrijft vooral voor jongvolwassenen en kinderen. Hij heeft meer dan 60 boeken geschreven, meestal met geschiedenis als onderwerp, maar ook over geografie, natuurhistorie en wetenschap.

Achtergrond

Dowswell heeft meer dan 20 jaar in de journalistiek gewerkt. Hij werkt freelance na acht jaar bij Usborne Publishing. Daarvoor werkte hij bij Time–Life, BBC Books, Science Museum en 'the British Library Sound Archive'.

Bibliografie

Fictie

 • Bomber
 • The Adventures of Sam Witchall
 • Powder Monkey (2005)
 • Prison Ship (2006)
 • Battle Fleet (2007)
 • Ausländer (2009)
 • Cabinet of Curiosities (2010)
 • Sector 20 (2011)
 • Eleven Eleven (2012)
 • Wave (2016), vert. als Charlie en Eddie
 • Wolfskinderen(20…Lees verder op Wikipedia