Boek
Nederlands

Virgilius van Tuil

Paul Biegel (auteur), Mies Van Hout (illustrator)
+1
Virgilius van Tuil
×
Virgilius van Tuil Virgilius van Tuil
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bundel verhalen over de dwerg Virgilius van Tuil, die vaak in mensenland komt. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Bevat
Titel
Virgilius van Tuil
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Mies Van Hout
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2009
336 p. : ill.
ISBN
9789047750109 (hardback)

Besprekingen

Eigenlijk behoeft goede wijn geen krans! Alle verhalen over de dikke kabouter Virgilius van Tuil zijn hier bijeengebracht in een prachtig gebonden, lekker dik boek. Nieuwe sfeervolle kleurenillustraties geven dit waardevolle voorleesboek voorlopig weer zijn tijdloosheid mee. De auteur heeft bewezen dat kabouterverhalen niet oubollig hoeven zijn. Grappige en onverwachte situaties, geïntegreerd in het mensenleven, eenvoudige beeldende taal en afgeronde hoofdstukken bieden voldoende mogelijkheden om kinderen intens te laten luisteren. Virgilius van Tuil komt ook al voor in de bundel 'De dwergjes van Tuil'*, maar is daar nog geen hoofdpersoon. Ook dit boek verscheen onlangs in de Biegel Bibliotheek. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Virgilius van Tuil

In deze omnibus zijn drie eerder afzonderlijk verschenen boeken opgenomen over de avontuurlijke dwerg Virgilius van Tuil, te weten: 'Virgilius van Tuil', 'Virgilius van Tuil op zoek naar een taart' en 'Virgilius van Tuil overwintert bij de mensen'. Virgilius is een heel dikke dwerg die elke gelegenheid om de wereld te verkennen te baat neemt. In het eerste boek gaat Virgilius op zoek naar een spiegel om te zien hoe dik hij eigenlijk is. In 31 relatief korte verhaaltjes, elk perfect geschikt voor één voorleesbeurt, beleeft Virgilius knotsgekke en soms hilarische avonturen. Hij komt tot volgend besluit: 'Lachspiegels,' mompelde hij. 'Bah! Ik wed dat alle spiegels lachspiegels zijn. Wie wil daar nu in kijken? Je ziet toch alleen maar de buitenkant. Je ziet toch niet wat je denkt, in een spiegel?' In het tweede boek gaat Virgilius op zoek naar een taart voor de duizendste verjaardag van Ate, de oudste dwerg. Dat is het uitgangspunt voor weer 31 grappige lotgevallen. Hij is alles samen …Lees verder

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia

Suggesties