Boek
Nederlands

Het olifantenfeest

Paul Biegel (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
+1
Het olifantenfeest
×
Het olifantenfeest Het olifantenfeest
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sprookjesachtige verhalen waarin kinderen, dieren en de meest uiteenlopende voorwerpen de hoofdrol spelen. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
Bekroonde boeken
Titel
Het olifantenfeest / Paul Biegel ; met tek. van Tineke Meirink
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2004
126 p. : ill.
ISBN
90-251-0858-X

Besprekingen

Deze bundel verhalen werd in 1974 bekroond met een Zilveren Griffel. De jury werd bekoord door de originele manier waarop de auteur oude sprookjesmotieven in een nieuw kleedje stak. Biegel laat zich kennen als een rasechte sprookjesverteller die de klassieke sprookjesfiguren op een eigen manier invult: Poppel is een boze dwerg, van klei boetseert hij een reus die alles stukmaakt. Kabouter Steltloop vindt er iets op om zijn kleine gestalte weg te werken en de heks heeft toverschoenen. Ook dieren hebben een belangrijke plaats in de verhalen van Paul Biegel. Het kleinste ezeltje van de wereld, de oude moeder muis die nog één keer met haar familie op tafel wil dansen, de mol, de egel en de muis die samen met de koning thee drinken uit de malle-dromen-theepot (een scène die doet denken aan Alice in Wonderland). En dan zijn er nog die verhalen waarin alles mogelijk is: een levensgrote olifant die helemaal van roze pudding is, een huis van papier dat kan vliegen en zelfs een heus papieren…Lees verder
Eenentwintig verhalen met voor jonge kinderen gebruikelijke fantasieën over muizen, kabouters, reuzen, levend geworden speelgoed, e.d. Maar deze verhaaltjes - de meeste van vier bladzijden, twee een stuk langer - bevatten originele elementen, waarbij een beetje ondeugd en lekker keten heel wensvervullend zijn. Ook aan bod komen verrassingen, zoals bij die enorme roze olifanten-pudding, en kinderlijke humor, bijv. in het verhaal over al die schoenen die nu eens zelf uitmaken waar ze heenlopen en dan natuurlijk onder het verkeerde bed belanden. De auteur is een vaardig verteller en weet met zijn taal de situaties heel direct te schilderen. Daarom nog steeds, de bundel dateert uit 1973, een fijn voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Voor zelf lezen minder geschikt: wanneer kinderen technisch aan deze teksten toe zijn, zullen ze vaak dit soort verhalen achter zich hebben. Met aardige zwartwittekeningen.

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia