Boek
Nederlands

De tuinen van Dorr

Paul Biegel (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
+1
De tuinen van Dorr
×
De tuinen van Dorr De tuinen van Dorr
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer een prinses en een tuinmansjongen verliefd op elkaar worden, verandert een heks hem in een bloem. Om de betovering te breken, moet de prinses vele gevaren doorstaan. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar; zelf lezen vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De tuinen van Dorr
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Holland, 2009
181 p. : ill.
ISBN
9789047750116 (hardback)

Besprekingen

Prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet zijn onafscheidelijk van elkaar. De heks Sirdis verandert de jongen in een bloem en daarmee begint de ellende. Mijnewel moet het zaadje van de bloem op een bepaalde plaats planten om de betovering te verbreken. Die plaats blijkt de spookstad Dorr te zijn. Dit uit 1969 stammende verhaal van vele malen bekroonde auteur zit prima in elkaar. In een spannend en meeslepend avontuur, geregeld onderbroken door tussenvertellingen waarin de voorgeschiedenis uit de doeken wordt gedaan, wordt de lezer, zonder dat hij of zij uit het verhaal kan stappen, naar de grote ontknoping gevoerd. Deze herziene druk is deel van de Biegel Bibliotheek en voorzien van kleurenillustraties van Charlotte Dematons. Op het omslag een illustratie van Mijnewel in een donker bos, die de spookachtige sfeer goed weergeeft. Een sprookje van allure, dat, in de voorlezende of navertellende vorm, reeds voor de jeugd vanaf ca. 8 jaar geschikt is. Zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

De tuinen van Dorr

Dit is nog eens een heerlijk, echt verhaal. Het gaat over een onmogelijke liefde tussen een prinses en een tuinman. En over hoe ze gedwarsboomd worden door een heks, die niet alleen de koning betoverd heeft maar ook een hele stad met al zijn inwoners deed verstenen. Zo werd Dorrodisia de stad Dorr. De prinses en de tuinman hebben toepasselijke namen, respectievelijk Mijnewel en Jouweniet. Maar Jouweniet is door de heks betoverd in een bloem. Sindsdien loopt de prinses de wereld rond om een geschikte groeiplaats voor haar tuinman te vinden. Elk jaar maakt de bloem één zaadje, dat de prinses heel de winter lang in een zilveren doosje om haar hals draagt. Bij haar zoektocht wordt ze gevolgd door de speelman, die ook verliefd op haar is, en die haar beschermt. Na vele omzwervingen weet de prinses dat haar tuinman alleen weer mens wordt als hij geplant wordt in de tuinen van Dorr. Maar om in Dorr te geraken moet ze met een akelige dwerg over een zwart water. In ruil voor een zoen wil hi…Lees verder

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek