Boek
Nederlands

Just kids : de geschiedenis van een vriendschap

Patti Smith (auteur)
+1
Just kids : de geschiedenis van een vriendschap
×
Just kids : de geschiedenis van een vriendschap Just kids : de geschiedenis van een vriendschap

Just kids : de geschiedenis van een vriendschap

Zangeres, schrijfster en kunstenares Patti Smith beschrijft haar relatie met fotograaf Robert Mapplethorpe. Het kunstzinnige tweetal ontmoette elkaar in 1967 in Brooklyn. Het was het begin van een levenslange vriendschap.
Titel
Just kids : de geschiedenis van een vriendschap
Auteur
Patti Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Just kids
Uitgever
Breda: De Geus, © 2012
349 p. : ill.
ISBN
9789044521160 (paperback)

Besprekingen

Patti Smith is een twijfelgeval in de rock-’n-roll. Aanbeden door de ene helft van de beau monde van de muziek- en kunstwereld, verguisd door de andere. Daar heeft ze zelf overigens enigszins schuld aan. Van in het prille begin van haar carrière — de ratelende spoken word Piss Factory — zijn een zekere pathos en bijbehorende pose haar absoluut niet vreemd. Bovendien valt haar status als grande dame van de Amerikaanse (post-)punk moeilijk te rijmen met haar al te vaak middelmatige platen die ze sinds haar klassieke debuut Horses de wereld heeft ingestuurd. Non-believers hebben het vaak lastig met de ultra-authenticiteit die de adepten — en zijzelf ook, getuige de soms tenenkrullende kijk in haar persoonlijke leven in de documentaire Dream of life — net bij haar zo roemen.
Maar kijk, dan komt Patti Smith op de proppen met Just kids. In dit boek beschrijft Patti haar leven tussen pakweg 1967 en 1975 in New York City. Midden in de flower power-perio…Lees verder
Geïnspireerd door Arthur Rimbaud begint Patti Smith (1946) reeds op jonge leeftijd met het schrijven en voordragen van gedichten. Met haar unieke combinatie van muziek en poëzie breekt ze in 1975 door als zangeres/punkrockicoon. Haar grootste toewijding geldt haar eerste levenspartner, de fotograaf Robert Mapplethorpe, berucht om zijn provocerende stijl. Tijdens zijn ziekbed -Mapplethorpe overlijdt in 1989 aan de gevolgen van aids- belooft ze een boek over hem te zullen schrijven. Dat boek is er nu dan eindelijk. De dagboeken die ze tijdens hun relatie bijhield, vormen de basis. Het boek, verluchtigd met foto’s uit Smiths privéarchief, laat zich op verschillende manieren lezen: voor een deel is het een autobiografie, anderzijds biedt het een inkijk in het bohémienwereldje van het New York van eind jaren ‘60. Wat nog de meeste indruk achterlaat, is de uiteenzetting van de twijfels, frustraties en overlevingsdrang van twee jonge kunstenaars in hun zoektocht naar erkenning. Smith beschri…Lees verder

Over Patti Smith

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Klaus Hiltscher

Patricia Lee (Patti) Smith (Chicago (Illinois), 30 december 1946) is een Amerikaanse singer-songwriter en dichteres. Zij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het punkgenre in New York. Vandaar ook haar bijnaam "The Godmother of Punk". Haar werk is een fusie van rock en poëzie.

Smiths bekendste nummer is "Because the Night", dat ze samen schreef met Bruce Springsteen. Het nummer bereikte de 13e plaats in de Billboard Hot 100 in 1978.

In 2005 werd Smith benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres door de Franse minister van cultuur en in 2007 werd haar naam toegevoegd in de Rock and Roll Hall of Fame in Ohio. Op 17 november 2010 won ze de National Book Award voor haar memoires Just Kids. In 2011 won Smith een Polar Music Prize.

Biografie

Patricia Lee Smith werd geboren in Chicago. Haar moeder, Beverly, was een dienster, haar vader, Grant, was arbeider bij Honeywell. Ze b…Lees verder op Wikipedia