Boek
Nederlands

Jaar van de aap

Patti Smith (auteur)
+1
Jaar van de aap
×
Jaar van de aap Jaar van de aap

Jaar van de aap

Bundel herinneringen en reisbeschrijvingen van de populaire muzikante, kunstenares, dichteres en cultartieste (1946).
Onderwerp
Smith, Patti
Extra onderwerp
Autobiografie
Titel
Jaar van de aap
Auteur
Patti Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Year of the monkey
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2020
208 p. : ill.
ISBN
9789044542851 (paperback)

Besprekingen

Patti Smith (1946) is als muzikant, dichter en intellectueel een pijler in de Amerikaanse culturele wereld – tekenend hiervoor zijn haar vriendschappen met en (wederzijdse) beïnvloeding van en door andere grootheden als Dylan, Mapplethorne, de Beat-poets en een hele rits muzikanten. In deze uitgave zijn 17 autobiografische verhalen gebundeld over het veelbewogen jaar 2016, waarin Trump tot president verkozen werd en enkele persoonlijke vrienden van Smith stierven. Smith toont daarin de registers die ze beheerst: poëtisch, bezwerend proza, koortsachtige droomvoorstellingen, ontroerende portretten van vrienden die de tijd niet meer aan hun zijde hebben, maar ook de onbekommerde Californische toets in de beschrijving van hoe ze haar dagen in San Francisco doorbrengt – altijd met een kop koffie in een diner, rondsnuffelend in boekwinkels of de Americana om haar heen observerend. Uiteraard komt ook de kunst aan de orde: Van Eyck, Greatful Dead, Bolaño en dichters als Pessoa en Ginsberg. Ve…Lees verder

Over Patti Smith

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Klaus Hiltscher

Patricia Lee (Patti) Smith (Chicago (Illinois), 30 december 1946) is een Amerikaanse singer-songwriter en dichteres. Zij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het punkgenre in New York. Vandaar ook haar bijnaam "The Godmother of Punk". Haar werk is een fusie van rock en poëzie.

Smiths bekendste nummer is "Because the Night", dat ze samen schreef met Bruce Springsteen. Het nummer bereikte de 13e plaats in de Billboard Hot 100 in 1978.

In 2005 werd Smith benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres door de Franse minister van cultuur en in 2007 werd haar naam toegevoegd in de Rock and Roll Hall of Fame in Ohio. Op 17 november 2010 won ze de National Book Award voor haar memoires Just Kids. In 2011 won Smith een Polar Music Prize.

Biografie

Patricia Lee Smith werd geboren in Chicago. Haar moeder, Beverly, was een dienster, haar vader, Grant, was arbeider bij Honeywell. Ze b…Lees verder op Wikipedia