Boek
Nederlands

Albert II : vorst, vader en grootvader

Patrick Weber (auteur), Henri Van Daele (vertaler)

Albert II : vorst, vader en grootvader

Biografische schetsen van koning Albert II van Belgie͏̈ (1934) en zijn naaste familieleden.
Titel
Albert II : vorst, vader en grootvader
Auteur
Patrick Weber
Vertaler
Henri Van Daele 1946-2010
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Albert II en famille
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
133 p. : ill.
ISBN
90-209-5740-6

Besprekingen

De oude waarheid indachtig, dat 'la critique est aisée, et l'art est difficile', is het gepast bij het vellen van een oordeel, matigheid en bescheidenheid te betrachten. Maar dit boek schiet volkomen zijn doel voorbij. Dat is jammer: Albert II, zesde koning van de Belgen, de sympathieke vorst verdient beter.

Patrick Weber en Henri van Daele hebben er een traditionele lofzang van gemaakt, niet alleen op de koning maar op zijn grote familie. De Coburgers uit de 19e eeuw krijgen een laconieker en kritischer beoordeling, maar vanaf Albert I wordt de stroopkan gul gehanteerd. En zijn er al eens minder aangename momenten in de geschiedenis van onze dynastie, zoals daar o.m. zijn: de koningskwestie, de vete tussen Leopold III en zijn broer prins-regent Karel, de gespannen verhouding tussen koningin Fabiola en prinses Lilian, de onechte dochter Delphine van Albert II, de zijsprongen van destijds nog prinses Paola, dan wordt daar handig over- en langsheen gefietst, met gebruik van omzwa…Lees verder
In juni 2004 vierde Albert II, koning der Belgen, zijn tienjarig koningschap. Tot kort voor zijn troonsbestijging had niemand verwacht dat hij de opvolger van zijn broer Boudewijn zou worden, omdat zijn zoon Filip klaargestoomd leek te worden voor de troon. En toen eenmaal duidelijk werd dat Albert zijn broer ging opvolgen, werd hij gezien als een 'overgangskoning'. In de tien jaar dat Albert koning der Belgen is, heeft hij echter absoluut een persoonlijk stempel op zijn functie gedrukt. Na de kinderloze Boudewijn en Fabiola kreeg België er met Albert meteen een koninklijke familie bij. Over hen wordt in dit uitstekend verzorgd uitgegeven boek geschreven. Uitgangspunten daarbij zijn de diverse rollen van koning Albert: vorst, vader en grootvader. Daarmee wordt meteen ook een portret geschilderd van de leden van Alberts gezin. Die portretten zijn geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's en, waar het oudere opnamen betreft, met zwartwitafbeeldingen. De auteurs hebben op een heldere, nu…Lees verder

Over Patrick Weber

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Patrick Weber (Brussel, 10 maart 1966) is een Belgische kunsthistoricus, auteur van onder meer historische romans, journalist en scenarist. Hij werkt ook voor de Franstalige radio en televisie.

Weber schreef sinds 1997 circa dertig historische werken en sinds 1999 ruim twintig romans, waaronder de reeksen Pieter Linden (1999-2008), Apollonios (1999-2002) en Série les Racines de l’Ordre Noir (2007-2013). In 2011 kreeg hij de Prix du Roman d'Aventures voor zijn boek L'aiglon ne manque pas d'aire.

Weber schreef de scenario's voor onder meer de stripreeks Arthur en de Minimoys over Arthur en de Minimoys in 2006-2007, voor het achttiende verhaal van Lefranc getiteld De blauwe mummie in 2007 en voor verschillende verhalen van Alex in de periode 2007-2009. Hij werd in 2007 de vaste scenarist van de stripreeks Loïs. In de periode 2011-2015 trad Weber op als scenarist van de door Christophe Simon bedachte reeks Sparta.

Lees verder op Wikipedia