Boek
Nederlands

De spoken van McHaggis

Patrick Lagrou (auteur)
+1
De spoken van McHaggis
×
De spoken van McHaggis De spoken van McHaggis

De spoken van McHaggis

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Kevin in Schotland bij een vriend gaat logeren, komt hij in een kasteel terecht waar vreemde dingen gebeuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Schotland, Spoken
Titel
De spoken van McHaggis
Auteur
Patrick Lagrou
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2002
121 p.
ISBN
90-6822-877-3 (hardback)

Besprekingen

Richard Gibson, de vader van een van de jonge hoofdfiguren in dit boek, is "een bekende Engelse jeugdboekenschrijver die zich de laatste jaren had gespecialiseerd in griezelverhalen." Precies als... Juist, zij het met dit verschil dat Lagrou zich tevreden moet stellen met een kleiner taalgebied en niet kan tippen aan de Britse grootmeesters. De spoken van McHaggis is niet meer dan een schim van een klassiek griezelverhaal, een met haken en ogen in elkaar gezet skelet. Nochtans is er (meer dan) genoeg spanning in het verhaal. Daartoe schudt Lagrou de hele trukendoos leeg: als griezel een lord die een kruising is van mens, wolf en vampier; een heks als huishoudster; een middeleeuws kasteel met kelders, kerkers, een graf, geheime kamers, gangen en een labyrint in de tuin; geesten van vermoorde kinderen en skeletten in overvloed. En natuurlijk zijn er de akelig krakende deuren en de griezelige geluiden uit de kelder, de onweders en de vreemde gebeurtenissen om twaalf uur. Elk hoof…Lees verder
Kevin gaat logeren bij zijn vriend Timmy. Timmy's vader schrijft griezelboeken voor kinderen; om inspiratie op te doen is het gezin naar een ruig Schots eiland verhuisd. Als Kevin niet wordt ophaald, gaat hij zelf op pad, maar hij verdwaalt hopeloos. De koetsier lord McHaggis biedt hem gelukkig onderdak op zijn kasteel. Er gebeuren echter al snel enge dingen en Kevin ontdekt dat er vroeger iets afschuwelijks is gebeurd. Spannend verhaal vol griezelelementen: een van de buitenwereld afgeloten kasteel zonder elektriciteit, een vreemde huishoudster, het monster McHaggis en geesten. Het boek is vlot geschreven: korte zinnen en hoofdstukken, eenvoudig woordgebruik. Duidelijke druk, ruime bladspiegel, stevig bindwerk. Enge omslagillustratie van een klauw die Kevin de vijver in wil sleuren; verder geen illustraties Voor griezelfanaten vanaf ca. 10 jaar.

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia