Boek
Nederlands

Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen

Patrice Favaro (auteur), Françoise Malaval (auteur), T. Ramaekers (auteur)
+1
Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen
×
Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen

Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Technieken voor sketches en toneelstukjes : speelse oefeningen / P. Favaro, F. Malaval, T. Ramaekers
Auteur
Patrice Favaro Françoise Malaval T. Ramaekers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petits spectacles
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2002
125 p. : ill.
ISBN
90-303-1748-5 9789030317487 (hardback)

Besprekingen

Casterman brengt tegelijkertijd de oorspronkelijke Franstalige en de vertaalde Nederlandstalige versie uit van een boek dat als begeleider van (theater)docenten een plekje op de boeken- en toneelplanken wil veroveren. Met goede kans op slagen. De intelligente inleidingen, nevenopmerkingen en achtergrondinformatie maken dit rijkelijk vormgegeven boek tot een inspirerende hulp voor docenten.

De schijnbaar helder geordende oefeningen spitsen zich vooral toe op de motorische ontwikkeling en uiterlijke imitatie. De opdrachten vertrekken steeds van een beeld, een situatie die de leerlingen (naar eigen goeddunken) moeten uitvoeren. Dit roept in eerste instantie vragen op bij de frisheid van de oefeningen. Bovendien wordt er vanuit een duidelijk autoritaire opstelling van de docent gedacht. Hierdoor lijkt men een vrij passieve ingesteldheid van de leerlingen te verwachten.

Gelukkig is er meer aan de hand waardoor het boek rijker is dan de meeste 'theaterdoeboeken'. In de inleidi…Lees verder
Aan de hand van heel veel verschillende opdrachten, gegroepeerd rond o.a. de thema's spelen met het lichaam, samen spelen, spelen met de stem e.a. worden kinderen van verschillende leeftijdsgroepen voorbereid op het spelen van toneel. Iedere les begint met een voorbereiding, de opstelling, de opdracht en eindigt tenslotte met een concreet voorbeeld voor een sketch, een toneelfragment of een volledig toneelstuk. Het taalgebruik is helder, de opdrachten zijn speels en goed na te volgen. Het prachtig in kleur uitgevoerde boek met veel grappige illustraties zal op basisscholen goed tot zijn recht komen, maar ook verenigingen die zich toeleggen op het opvoeren van toneelstukken etc. zullen de oefenstof kunnen gebruiken. De tekst is gericht op volwassenen, de stukjes zijn met kinderen van verschillende leeftijden te spelen. Bevat inhoudsopgave en algemene inleiding over de algemene toneelgenres en verklarende woordenlijst. Op de voorkant buigt een toneelspeler voor zijn hooggeëerd publiek.