Dvd
Italiaans

La notte di San Lorenzo : De nacht van de vallende sterren

Paolo Taviani (regisseur), Vittorio Taviani (regisseur)

La notte di San Lorenzo : De nacht van de vallende sterren

Een Italiaanse vrouw herinnert zich hoe ze als kind getuige was van het optrekken van de geallieerden en het terugtrekken van de fascisten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bekroond met de Grote Prijs van de Jury in Cannes.
Titel
La notte di San Lorenzo : De nacht van de vallende sterren
Regisseur
Paolo Taviani Vittorio Taviani
Taal
Italiaans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Homescreen, jaar van uitgave onbekend
1 dvd-video
Oorspr. opname
1982
Speelduur
102 min.
Aantekening
Taalkeuze : Italiaans Ondertiteling : Nederlands
EAN
8717249476993

Besprekingen

Italiaanse speelfilm onder regie van Paolo en Vittorio Taviani uit 1982, met o.a. Omero Antonutti, Margarita Lozano en Claudio Bigagli. In de nacht van de Heilige Laurentius, de 'nacht van de vallende sterren', vertelt een vrouw wat zij als 6-jarig kind in diezelfde nacht in de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. In die nacht, waarin de geallieerden optrokken en de nazi's en fascisten zich terugtrokken van het Toscaanse platteland, speelden daaromheen zich allerlei grote en kleine drama's af. De Speelfilmencyclopedie gaf 3 1/2 ster: 'De uitzonderlijk warm en intens geobserveerde film heeft ondanks zijn kleinschaligheid toch een epische reikwijdte in de ongewone, magische benadering van bijgeloof, religie en kinderlijke fantasie. Talloze expliciet gewelddadige oorlogsdrama's hebben bij elkaar nog geen fractie van de indringendheid van dit lyrische meesterwerk.' De dvd bevat als extra filmografieën van de regisseurs en van twee hoofdrolspelers.

Over Paolo Taviani

Paolo Taviani (San Miniato, 8 november 1931) is een Italiaans filmregisseur.

Paolo Taviani debuteerde samen met zijn broer Vittorio in de jaren 50. Aanvankelijk draaiden ze documentaires. Vanaf 1962 regisseerden ze ook speelfilms. Zij braken internationaal door met de film Padre padrone (1977) die de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast wonnen ze met het docudrama Cesare deve morire (2012) de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Hun gestileerde films zijn doordrongen van symboliek, maar ze zijn toch toegankelijk voor een breed publiek. Ze spelen zich dikwijls af in het zuiden van Italië. De broers Taviani werkten altijd samen.

Filmografie

  • 1962: Un uomo da bruciare
  • 1967: I sovversivi
  • 1968: Sotto il segno dello scorpione
  • 1974: Allonsanfàn
  • 1977: Padre padrone
  • 1982: La notte di San Lorenzo
  • Lees verder op Wikipedia