Registratie van de audities, repetities en opvoering van het stuk 'Julius Caesar' van Shakespeare, door gedetineerden uit de zwaarbewaakte Rebibbia-gevangenis in Rome.
Titel
Caesar must die
Regisseur
Paolo Taviani Vittorio Taviani
Naar het werk van
William Shakespeare
Componist
Giuliano Taviani Carmelo Travia
Uniforme titel
Cesare deve morire
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, 2013
1 dvd-video : kleur en zw/w.
Oorspr. opname
2012
Speelduur
76 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans Naar het toneelstuk Julius Caesar van William Shakespeare
EAN
8717249480693
mooov

Besprekingen

Italiaanse film van Paolo en Vittorio Taviani die al vanaf 1962 samen films maken. De broers hoorden dat gedetineerden uit de zwaar bewaakte Rebibbia-gevangenis in Rome toneelstukken opvoerden en vroegen of de mannen, waaronder maffiosi, moordenaars en drugsdealers, het stuk 'Julius Caesar' van Shakespeare wilden spelen. De regisseurs volgden zes maanden lang de vorderingen, van de audities, repetities tot de uitvoering. Alleen de uitvoering van het toneelstuk wordt in kleur getoond, de rest in zwart-wit. Er speelt ook een ex-gevangene mee. Berend Jan Bockting (Volkskrant 13-12-'12) noemt het '(...) een gewaagd vormexperiment dat de grenzen van het documentairegenre brutaal oprekt (...)'. Annet de Jong (Telegraaf 13-12-'12) vindt het een 'Fascinerende film.' Patricia Smagge (Cinemagazine, i) stelt de vraag: 'Is het documentaire of fictie? (...) met zijn fascinerende spel tussen fictie en werkelijkheid, een unieke kijkervaring. Misschien niet de film waarmee de Italiaanse broers het gr…Lees verder

Over Paolo Taviani

Paolo Taviani (San Miniato, 8 november 1931) is een Italiaans filmregisseur.

Paolo Taviani debuteerde samen met zijn broer Vittorio in de jaren 50. Aanvankelijk draaiden ze documentaires. Vanaf 1962 regisseerden ze ook speelfilms. Zij braken internationaal door met de film Padre padrone (1977) die de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast wonnen ze met het docudrama Cesare deve morire (2012) de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Hun gestileerde films zijn doordrongen van symboliek, maar ze zijn toch toegankelijk voor een breed publiek. Ze spelen zich dikwijls af in het zuiden van Italië. De broers Taviani werkten altijd samen.

Filmografie

  • 1962: Un uomo da bruciare
  • 1967: I sovversivi
  • 1968: Sotto il segno dello scorpione
  • 1974: Allonsanfàn
  • 1977: Padre padrone
  • 1982: La notte di San Lorenzo
  • Lees verder op Wikipedia