Titel
La grande bellezza / regie Paolo Sorrentino ; scen. Paolo Sorrentino en Umberto Contarello
Regisseur
Paolo Sorrentino 1970-
Componist
Lele Marchitelli
Scenarist
Umberto Contarello
Acteur
Toni Servillo Carlo Verdone Sabrina Ferilli
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
137 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249481706
mooov

Besprekingen

Drama uit 2013 van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino, de vierde film die hij maakte met acteur Toni Servillo, na onder meer 'Il divo' en 'L'uomo in più'. De titel betekent: de grote schoonheid. Hoofdpersoon is Jep Gambardella, een cynische kunstcriticus en societykoning die nog steeds teert op het succes van zijn eerste roman, die hij veertig jaar geleden schreef. Op de dag na zijn 65e verjaardag, uitbundig gevierd, dwaalt hij door Rome en overdenkt zijn leven. De recensenten zijn enthousiast. Gerhard Busch (Cinema.nl) schrijft dat je deze film wel móet vergelijken met La dolce vita van Fellini: '(...) Het spreekt voor Sorrentino dat zijn film die vergelijking prima kan doorstaan. (...) De film is bovenal een universeel (en tijdloos!) verhaal over een man, Jep Gambardella (prachtig gespeeld door Sorrentino-lieveling Toni Servillo), op zoek naar zin en inhoud achter al die prachtige, Romeinse façades.' Winnaar van de Oscar 2014 voor Beste niet-Engelstalige film, winnaar van een …Lees verder

Over Paolo Sorrentino

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door

Paolo Sorrentino (Napels, 31 mei 1970) is een Italiaanse filmregisseur en scenarioschrijver. Zijn film La grande bellezza won in 2014 een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Biografie

Paolo Sorrentino verloor op zeventienjarige leeftijd zijn beide ouders door een ongeval als gevolg van een gaslek in hun woning.

In 1998 schreef hij mee aan het scenario voor de film Polvere di Napoli.

Als regisseur verwierf hij internationale erkenning met de film Le conseguenze dell'amore, over het leven van een eenzame Italiaan die in Zwitserland hand-en-spandiensten verleent aan de maffia. De film werd in 2004 genomineerd voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

In 2008 regisseerde Sorrentino Il divo, een biopic over het leven van de voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti. Deze werd beschuldigd van banden met de maffia. Ook deze film kreeg een nominatie voor de Gouden Palm. …Lees verder op Wikipedia