Boek
Nederlands

De strijd om de Pacific

Olivier Weinberg (illustrator), Jacques Martin (naar het werk van), Yves Plateau (scenarist)
Aan de hand van foto's, tekeningen en aanvullende tekst wordt verteld over de strijd tussen Japan en de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Grote Oceaan. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
De strijd om de Pacific
Illustrator
Olivier Weinberg
Naar het werk van
Jacques Martin
Scenarist
Yves Plateau Isabelle Bournier
Inleider
Didier Reynders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La guerre du pacifique
Uitgever
Turnhout: Casterman, 2016
55 p. : ill.
ISBN
9789030371939 (paperback)

Besprekingen

Naast de serie avonturen van Lefranc van de hand van de helaas in 2010 overleden striptekenaar Jacques Martin, verschijnt een begeleidende reeks: 'De reportages van Lefranc', waarin onderwerpen worden behandeld uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Zoals de andere delen bestaat ook dit deel uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende, informatieve tekst. Onderwerp is de oorlog in de Stille Oceaan (Pacific), die van 1941 tot 1945 werd uitgevochten tussen Japan en de Verenigde Staten. Aan de oorlogsinspanning van de Britten, Nederlanders en Australiërs wordt weinig aandacht besteed, maar verder is het een uitstekend overzicht van hoe de strijd zich ontwikkelde, maar ook van de vraagtekens die kunnen worden gezet bij de afloop in 1945. Achterin vindt men een overzicht van uniformen en wapentuig. Plus een overzicht van de musea aan dit oorlogstoneel gewijd. Hoofdaccent ligt bij de zeer gedetailleerde, ingekleurde, paginagrote striptekeningen in realistische …Lees verder

Over Olivier Weinberg

Olivier Weinberg (Metz, 1969) is een Frans animator en striptekenaar.

Carrière

Weinberg begon zijn carrière op het gebied van de animatie. Zo werkte hij als storyboard artist mee aan Le bout des doigts (2003) en Horseland (2008).

In 2008 ontmoette Weinberg Jacques Martin en ging tekenen voor de educatieve reeks De reportages van Lefranc. Hij tekende De Atlantische muur (2011), De landing (2014), Het Ardennenoffensief (2014), De ondergang van het Derde Rijk (2015), De strijd om de Pacific (2016) en Les Batailles de Moselle (2017). Het album uit 2015 leverde hem bij de Prix Saint-Michel in 2015 de Plume d'or op.

Weinberg werkte mee aan de animatieserie Ernest et Célestine, la collection, die in 2017 op de Franse televisie werd uitgezonden.

In 2019 was hij een van de tekenaars van het album Le château de Malb…Lees verder op Wikipedia