Boek
Nederlands

De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Oliver Jeffers (auteur)
+1
De ongelooflijk bijzondere boekeneter
×
De ongelooflijk bijzondere boekeneter De ongelooflijk bijzondere boekeneter

De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Harry vindt boeken letterlijk om op te eten. Hoe meer boeken hij eet, hoe meer hij weet. Hij wordt misselijk wanneer hij te veel boeken heeft gegeten. Prentenboek met paginagrote collages in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Boeken, Slim zijn
Titel
De ongelooflijk bijzondere boekeneter
Auteur
Oliver Jeffers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The incredible book eating boy
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2009
[32] p. : ill.
ISBN
9789049923457

Besprekingen

De lay-out van dit bijzondere prentenboek verraadt het al; dit is een van die zeldzame prentenboeken die het (jonge) publiek blijven uitdagen en verrassen. De schutbladeren, mét tandafdrukken en de waarschuwing 'Eet dit boek niet op a.u.b.' zetten de toon voor het verdere verloop. Niet toevallig verscheen Oliver Jeffers boek (illustrator van de Wereldboekendag in 2007) bij uitgeverij Pimento, dat met de kwaliteitsvolle adolescentenromans van o.a. Meg Rosoff, Gemma Malley en Linzi Glass een patent lijkt te hebben op grens- en leeftijdsoverschrijdende boeken.
De lay-out ademt de sfeer van boeken en lezen uit, en als lezer ervaar je dan ook een complete immersie in de wereld van het boek, in woord én beeld. De illustraties en tekst vormen een perfecte symbiose: wie leest dat hoofdpersonage Harry van boeken houdt, ziet hem tegelijkertijd tevreden aan een boekje knabbelen. En als blijkt dat rode boeken zijn absolute voorkeur genieten, tonen de illustraties hoe Harry met smaak 'Mao's rod…Lees verder
Harry vindt boeken letterlijk om op te eten. Hij begint met een hapje van een woordje en al snel eet hij virtuoos in één hap een boek op. Zo verslindt hij woordenboeken, atlassen en moppenboeken. Hoe meer hij eet, hoe meer hij weet. De inhoud van het boek gaat rechtstreeks naar zijn hersenen. In zijn drift om de slimste mens ter wereld te worden overeet hij zich, wordt misselijk en alles raakt ontregeld. Dan trekt een half opgegeten boek op de grond zijn aandacht en begint Harry te lezen. Een kolderiek, hilarisch verhaal in een prachtig ruim formaat, goed verzorgd prentenboek met collageachtige bladzijden vol details en grapjes in verschillende technieken. De tekst in harkerige schrijfmachineletter en het beeld versterken elkaar. Op de achterzijde van dit originele kunstwerkje staat de waarschuwing om het boek niet op te eten. Er is echter al een hap uit genomen! Veel lees- en kijkplezier. Voor een ruime leeftijdsgroep vanaf ca. 5 jaar.

Over Oliver Jeffers

CC BY 3.0 - Foto van/door Jeffrey Beall

Oliver Jeffers (Port Hedland, 1977) is een Brits schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Jeffers is werd geboren in Australië, maar groeit op in Belfast in Noord-Ierland. Als tiener wilde hij drummer worden, maar toen dat niets werd begon hij met tekenen en schilderen. Hij studeerde Illustration and Visual Communication aan de Universiteit van Ulster. Jeffers woont en werkt in Brooklyn, New York.

Werk

Oliver Jeffers schrijft en illustreert prentenboeken.

Zijn eerste drie prentenboeken, Mijn eigen ster, Laat me niet alleen en The way back home, volgen hetzelfde jongetje dat een ster wil vangen, vriendschap sluit met een pinguïn en naar de maan reist. In de verhalen verwerkte hij humor en subtiele details. Zijn boeken hebben vaak een thema, zoals vriendschap, eenzaamheid, onafhankelijkheid en verbeelding, en gaan over het alledaagse dat fantasievol wordt geïl…Lees verder op Wikipedia