Boek
Nederlands

De juridische schimmigheden van een huwelijk

Olga Grjasnowa (auteur), Joëlle Feijen (vertaler)
+1
De juridische schimmigheden van een huwelijk
×
De juridische schimmigheden van een huwelijk De juridische schimmigheden van een huwelijk

De juridische schimmigheden van een huwelijk

Genre:
In Moskou gaan een jonge lesbische danseres en een jonge homoseksuele psychiater een schijnhuwelijk aan om de buitenwereld niet te verontrusten. Dan ontmoet de vrouw een jonge, eveneens lesbische kunstenares op wie ze verliefd wordt.
Titel
De juridische schimmigheden van een huwelijk
Auteur
Olga Grjasnowa
Vertaler
Joëlle Feijen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die juristische Unschärfe einer Ehe
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
253 p.
ISBN
9789023494652 (paperback)

Besprekingen

Een ballerina met een blessure

Een lesbische relatie in Berlijn en Bakoe: zo laat Olga Grjasnowa in De juridische schimmigheden van een huwelijk de kloof tussen West en Oost zien.

Berlijn maakt niet gelukkig. De stad die nog steeds een magneet is voor jonge mensen die vrijuit van het leven willen genieten, is voor balletdanseres Leyla, geboren in Bakoe en opgegroeid met de tucht van de sovjetcultuur, een poel om in te verdrinken. Leyla heeft van kinds af geleerd hard voor zichzelf te zijn. Haar man Altay, ook afkomstig uit Azerbeidzjan, kan er meer van genieten. Zijn avontuurtjes met mannen, zijn werk als psychiater en zijn leven met Leyla leveren een aardige balans op. Hij zorgt graag voor zijn broodmagere balletdanseres.

Hun fragiele huwelijk wordt verstoord als Leyla, die eerder in Moskou haar grote liefde vond bij een collega-danseres van het wereldberoemde Bolsjoj-ballet, het meisje Jonoun ontmoet. Jonoun is een product van de geglobaliseerde cultuur. Haar moeder was het buitenechtelijke resultaat van een 'misstap tijdens het Poerimfeest' en haar vader een Israëlische militair, 'na Anne Frank de post…Lees verder

De lesbische Bolsjoj ballerina Leyla en Altay, een homoseksuele moslim en psychiater, zijn een schijnhuwelijk aangegaan om hun familie niet bezorgd te maken. Tevens dient het huwelijk als dekmantel tegen de Russische homofobie. Na een val moet Leyla stoppen met haar carrière en verhuizen ze van Moskou naar Berlijn om daar een nieuwe start te maken. Hier ontmoet Leyla de eveneens lesbische en pas afgestudeerde Amerikaanse kunstenares Jonoun, op wie ze verliefd wordt. In korte hoofdstukken en duidelijke, maar gevoelige taal worden de ontwikkeling en de onvermijdelijke complicaties van deze driehoeksverhouding, zoals jaloezie, cultuurverschillen en afwijkende opvattingen over de liefde van de drie personages, uiteengezet. Het verhaal speelt in Moskou, Berlijn en Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Bevat mooie en interessante beschrijvingen van de Kaukasus. De auteur beschrijft ook het dagelijks leven in deze regio, dat nog veelal bepaald wordt door geweld, macht en corruptie. De auteur…Lees verder