Boek
Nederlands
In het leven van een Turkse intellectueel weerspiegelt zich de ontwikkeling van zijn land in de 20e eeuw tot een moderne staat.
Titel
Het leven in stukken / Oguz Atay ; vertaald en van nawoord voorzien door Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden
Auteur
Oguz Atay
Vertaler
Margreet Dorleijn Hanneke Van der Heijden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Tutunamayanlar
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
768 p.
ISBN
9789025368807 (paperback)

Besprekingen

'Dit boek is geen roman over een zwaarwichtige strijd, noch over grote en wijdverbreide misverstanden, noch over de verworpenen der aarde; dit boek is een roman over de zuchten van een getormenteerde geest. [...] Het leven in stukken. De geschiedenis van de griplozen.' Zo besluit de jonge ingenieur Turgut Özben zijn zoektocht naar de reden waarom zijn vriend Selim zich op 28-jarige leeftijd twee kogels door het hoofd schoot, om vervolgens zelf ook in het niets op te gaan. Het manuscript waarin dit alles beschreven staat, belandt op het bureau van een journalist die hem als een van de laatste getuigen voor zijn verdwijning heeft ontmoet. Daaruit blijkt hoe Turgut geobsedeerd raakte door het tragische nieuws dat hem onverhoeds overvalt en in een identiteitscrisis stort ('Wat is het precies dat de ene mens van de andere onderscheidt? Zijn dat externe omstandigheden? Zeker niet! Wat dan wel? De wijze waarop hij verlies of winst inschat.'). Hij begint zijn werk te verwaarlozen, voelt zich …Lees verder
Eindelijk is- met een subsidie van het Turkse ministerie voor Cultuur- het belangrijkste werk van een in Turkije zeer bekende schrijver vertaald. Het is bepaald geen gemakkelijke, maar wel een zeer indringend geschreven roman over het leven van een Turkse intellectueel in de twintigste eeuw. Alle literaire vormen komen voor, zoals dagboekfragmenten, gedichten, toneelteksten, woordspelingen, enz. Een uiterst individuele vormgeving van de ontwikkeling van Turkije van een oude naar een moderne staat, die breekt met het sociaal-realisme dat lang de Turkse literatuur beheerste. Dit debuut van Oguz Atay (1934-1977) verscheen in 1972. Hij bevat als rode draad het zoeken naar het motief voor de zelfmoord van een (fictieve) vriend van de schrijver. Voor een lezer met doorzettingsvermogen een intrigerend relaas. Kleine druk.

Over Oguz Atay

Oğuz Atay (İnebolu, 12 oktober 1934 - Istanboel, 13 december 1977) was een pionier van de moderne Turkse roman. Zijn bekendste werk is Tutunamayanlar. Dit boek is in het Nederlands vertaald onder de titel Het Leven in stukken.

Achtergrond

Oğuz Atay werd geboren op 12 oktober 1934 in Ìnebolu (Kastamonu). Zijn vader was rechter en enige tijd kamerlid namens de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), de Republikeinse Volkspartij. In 1939 verhuisde de familie Atay naar Ankara waar Oğuz de middelbare school doorliep. Hij voltooide in 1957 zijn studie bouwkunde aan de Ìstanbul Teknik Üniversitesi (Ì.T.Ü.), de Technische Universiteit van Istanboel.

Vanaf 1960 was hij als docent werkzaam, aan de Staatsacademie voor Ingenieurschap. In 1975 werd hij benoemd tot lector. Oğuz Atay was wetenschapper en technocraat, die als bouwkundig ingenieur onderzoek deed en publiceerde. Hij schreef voor een socialistisch blad, Pazar Postası. Dit bla…Lees verder op Wikipedia