Boek
Nederlands

Met de honden mee, olé !

Nynke Klompmaker (auteur), Marijke Klompmaker (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Semmie en Lis zijn elf als hun oma doodgaat. Dan ontdekken ze dat oma's zus nog leeft en ze gaan haar zoeken. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Dood, Familie, Tweelingen
Titel
Met de honden mee, olé ! / Nynke Klompmaker ; met tek. van Marijke Klompmaker
Auteur
Nynke Klompmaker
Illustrator
Marijke Klompmaker
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
131 p. : ill.
ISBN
90-5637-405-2

Besprekingen

Dit is het tweede boek rond de tweeling Lis en Semmie dat Nynke Klompmaker, zelf de helft van een tweeling, schreef. Het eerste boek kreeg als kritiek, dat het om nogal losse scènes en gebeurtenissen ging, waarbij het tweeling-zijn van Semmie en Lis telkens centraal stond. Dat is hier minder het geval. Deze uitgave heeft een echt verhaal. Rode draad is de plotse dood van oma, en het besef dat niemand in de familie iets weet over haar geheimzinnige jongere zus. Met enkel een vreemde laatste zin van oma "ga maar met de honden mee" en enkele ansichtkaarten besluiten de ouders van de tweeling op vakantie naar Spanje te gaan, om daar naar de onbekende Roos of Rosa op zoek te gaan. Wat volgt, zijn vrij alledaagse 'avontuurtjes' zoals een mobieltje (GSM voor de Vlaamse lezers) dat gestolen wordt, het jongere broertje dat gaat slaapwandelen, en heel veel ruzietjes, gesprekjes en gedachten van de elfjarige zusjes. Het is eigenlijk wel spannend, hoe de familie achter nieuwe clues aangaat, en zo…Lees verder
Semmie en Lis zijn een tweeling van ongeveer 11 jaar. Als hun oma overlijdt, blijkt dat de doodgewaande zus van oma nog leeft. Daar snapt niemand wat van. Het hele gezin wil weten waarom de zussen het contact met elkaar verbroken hadden. Met zijn allen gaan ze haar zoeken in Spanje, waar ze waarschijnlijk woont. Lis en Semmie hopen erachter te komen wat oma bedoelde met haar laatste woorden "met de honden mee, olé". Aan het eind van het boek vinden ze de zus van oma inderdaad! Dit leesboek voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar sluit erg aan bij hun belevingswereld; de tweeling denkt na over wat ze willen worden later, zijn verliefd en krijgen voor het eerst met de dood te maken. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken, af en toe opgefleurd door een kleine zwartwittekening. De ontknoping van het verhaal waar het hele boek om draait, wordt erg kort uiteengezet. De zijtakken van het verhaal zijn dus eigenlijk net zo interessant als het hoofdverhaal.