Boek
Nederlands

Aan het einde van de nacht

Nir Baram (auteur), Hilde Pach (vertaler)
+1
Aan het einde van de nacht
×
Aan het einde van de nacht Aan het einde van de nacht

Aan het einde van de nacht

Genre:
Titel
Aan het einde van de nacht
Auteur
Nir Baram
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Jekitsa
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
374 p.
ISBN
9789403172507 (paperback)

Besprekingen

Semi-autobiografische roman van de Israëlische auteur (1976) die door velen wordt gezien als de opvolger van Amoz Oz. De 37-jarige schrijver Jonatan, getrouwd en vader van een zoontje, kijkt terug op zijn jeugd in Jeruzalem. Hij beschrijft zijn leven in het heden, de jaren negentig en de jaren tachtig. In een stijl waarin droombeelden, hallucinante taferelen en feitelijke beschrijvingen elkaar afwisselen in een voortdurend verschuivend perspectief, doet Jonatan verslag van zijn vriendschap met zijn jeugdvriend Joël, zijn liefde voor het knapste meisje uit de klas, en het lijden van zijn moeder bij wie kanker is vastgesteld. Zijn moeder sterft een pijnlijke dood in een ziekenhuis. Zijn jeugdvriend gaat vanwege een depressie weer bij zijn ouders wonen, en maakt een eind aan zijn leven. En Jonatan blijft in zijn verhalen zoeken naar de essentie van zijn bestaan. Hij vindt dat hij daarmee eigenlijk verraad pleegt aan het heden: ‘een deel van elke dag was hij zestien of achttien [...] maar…Lees verder

Over Nir Baram

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland

Nir Baram, Hebreeuws: ניר ברעם, (Jeruzalem, 2 juni 1976) is een Israëlisch schrijver. Daarnaast zet hij zich in voor de politieke rechten van Palestijnen en buitenlandse werknemers in Israël.

Hij is de zoon van Uzi Baram, en kleinzoon van Moshe Baram, beide voormalige ministers van de Israëlische Arbeidspartij.

Nir Baram studeerde Hebreeuwse literatuur aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij rondde zijn bachelor af in 1994.

In 2010 brak hij wereldwijd door met zijn grote historische roman Anasjiem toviem ('Goede mensen'), die inmiddels in 14 talen is vertaald. Hij geldt als de meest getalenteerde Israëlische schrijver van zijn generatie, en wordt wel gezien als de ‘opvolger’ van schrijvers als Amos Oz (1939-2018) en David Grossman (1954), die zich eveneens politiek uitspreken.

Romans en Non-fictie

Nir Baram schreef vier romans, waarin hij laat zien hoe cynisch de moderne wereld in elkaar zit. …Lees verder op Wikipedia