Boek
Nederlands

100% Anna

Niki Smit (auteur), Janneke Dröge (illustrator)
+1
100% Anna
×
100% Anna 100% Anna
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
De rijke Anna (13) schaamt zich voor haar ware afkomst. Ze doet net alsof ze niet rijk is, maar dan verschijnt haar foto op de cover van het tijdschrift Beau Monde. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Schaamte
Titel
100% Anna
Auteur
Niki Smit
Illustrator
Janneke Dröge
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014
124 p. : ill.
ISBN
9789026123184 (hardback)

Besprekingen

Na de succesvolle boeken 100% Nina, 100% Lola en 100% Love is er nu ook 100% Anna. Anna, die voluit Anna-Claire Alexia van Aspen heet, is tot over haar oren verliefd op Jamie. Haar moeder shopt zich blauw bij Louis Vuitton, Prada en Chanel. Anna's zus vindt dit geweldig en wil graag beroemd en stinkend rijk worden. Anna zelf wil echter niets weten van dat glamourleventje en verzwijgt dit dan ook voor haar vriendinnen. Terwijl Anna's ouders denken dat ze elke week naar de hockeyclub gaat, gooit Anna haar stick in een hoekje van de garage en fietst ze stiekem naar de voetbalclub, waar ook Jamie lid van is. Niemand weet dat ze steenrijk is en Anna wil dit liefst ook zo houden. Dit lukt haar allemaal vrij goed, tot ze op een dag als 'Rich Girl' op de cover van het tijdschrift 'Beau Monde' staat. Nu iedereen, haar vriendinnen en Jamie incluis, kan ontdekken dat ze helemaal niet een meisje van gewone afkomst is, maar een steenrijke meid, stort Anna's wereld in. Lees verder
De 13-jarige Anna komt uit een zeer welgesteld milieu. Zij geneert zich daarvoor en gaat stiekem voetballen in plaats van naar hockey. Ze doet alsof ze de pest heeft aan "kakkers". Bij het voetballen ontmoet ze haar grote liefde, maar omdat ze haar ware afkomst verbergt, brengt haar dat in moeilijkheden. Dit op zichzelf aardige gegeven wordt beschreven in een oppervlakkig verhaal, waarbij het uitsluitend om shoppen (met reclame voor bepaalde winkels), dure merken (zijn die allemaal bekend?) en bestaande celebrities gaat, met als belangrijkste onderwerp: hoe versier je een jongen. Het taalgebruik is modern met veel eigentijdse woorden (nerd, klote, wannabe's, chill) en sms-taal. Het boek is met vaart, in korte zinnen geschreven. Tussendoor worden tips en testjes gegeven voor de lezer. Karikaturale zwart-witpentekeningen illustreren het verhaal. Dit vierde deel uit de populaire 100%-serie* met telkens andere personages heeft weinig om het lijf, maar wordt verslonden door meisjes vanaf c…Lees verder

Over Niki Smit

Niki Smit (Rotterdam, 6 juni 1975) is een Nederlandse schrijfster en illustrator van kinderboeken voor meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar.

Haar eerste boek, 100% Nina, verscheen in 2005. In 2017 werd haar boek 100% Coco verfilmd door Tessa Schram. De tweede film 100% Coco New York was in 2019 in de bioscoop te zien. De 100% luisterboeken zijn voorgelezen door onder anderen Georgina Verbaan, Pip Pellens en Sterre Koning. Smit illustreerde haar boeken 100% Coco, 100% Coco Paris, 100% Coco New York, 100% Coco Berlin en 100% Coco Tokyo zelf. Sinds 2015 is zij ambassadeur van de Dag van de Franse taal.

In het verleden werkte Smit als hoofdredacteur van een website voor tieners en een modeblog. In 2011 rondde zij de opleiding scenarioschrijven voor film en televisie aan de Scriptschool in Amsterdam af.

Bibliografie