Boek
Nederlands

Bout en Moertje

Nicole De Cock (auteur)

Bout en Moertje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Ezel Bout en muis Moertje horen bij en doen alles voor elkaar. Moertje poetst Bouts tanden, kamt zijn haren en brengt eten. Wat doet Bout voor Moertje? Prentenboek in oblong formaat met fijne pentekeningen in aquarelkleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Bout en Moertje
Auteur
Nicole De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer/Becht, 2009
[30] p. : ill.
ISBN
9789025745974

Besprekingen

De vroegere prentenboeken van Nicole De Cock stralen met hun doffe aquarelkleuren en vreemde paginaschikking een heel aparte stijl uit. Zij profileert zich in deze boeken niet als toegankelijke illustratrice voor kinderen, maar kiest steeds voor een waarheidsgetrouwe en stilistische weergave van dieren en natuur (zoals in ABCDas ? De Leeswelp 2009, p. 44). Met Bout en Moertje verandert ze haar stijl: op glanzend papier werkt ze met fellere kleuren, klassiekere vormgeving en meer suggestieve tekst. In dit prentenboek spreekt nog steeds haar liefde voor de natuur, maar zijn de dieren sterk vermenselijkt in gedrag en uiterlijk.
Vriendschap en liefde zijn De Cocks favoriete thema's. Met weinig of geen woorden vertelt ze haar verhaal. In Het meisje en de olifant reist een klein meisje helemaal naar Afrika om haar lievelingsolifant uit de zoo terug te vinden, in Aan de overkant zoeken een jongen en meisje onvermoeibaar naar manieren om bij elkaar te kom…Lees verder
Ezel Bout en muis Moertje horen bij elkaar, zoals hun namen al aangeven. En, zoals het echte vrienden betaamt, doen zij alles voor elkaar. Op de royale illustraties over steeds twee pagina's van dit oblong prentenboek is te zien wat Moertje allemaal voor Bout doet. Onvermijdelijk volgt ten slotte de vraag wat Bout eigenlijk voor Moertje doet. Dat laat de laatste, tekstloze pagina zien, die de vriendschap tussen die twee onderstreept. Een echte vriendschap zonder 'voor wat, hoort wat'. De mooi verzorgde uitgave met eenvoudige tekst en fijne pentekeningen, ingekleurd met zacht aquarel, heeft een grote zeggingskracht. De dieren met duidelijk zichtbare emoties zullen jonge kinderen aanspreken, die ook zullen genieten van het herhalingselement in de tekst. De afbeelding van de twee dieren op het witte, rustig gehouden voorplat loopt door naar het achterplat. Geslaagde uitgave van de maker van 'Aan de overkant' en 'ABCDas'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Bout en Moertje

Bout is een lieve, zachtaardige ezel. Moertje de muis is zijn beste vriend. Zoals dat gaat met echte vrienden, doen ook Bout en Moertje alles voor elkaar. We krijgen eerst te zien wat Moertje allemaal doet: spelletjes bedenken, Bouts tanden poetsen, voor schaduw zorgen op warme dagen, eten brengen, haren kammen, naar vlooien zoeken ... Het houdt niet op. Ondertussen ben je toch wel onder de indruk van de ijver van Moertje. Het is niet niks wat dat muisje allemaal doet voor zijn vriend. En omgekeerd? Uiteindelijk, op de voorlaatste pagina, wordt die vraag dan ook gesteld: wat doet Bout eigenlijk voor Moertje? Als je het blad dan omdraait, krijg je meteen het antwoord. Hier worden geen woorden meer gebruikt, maar de prent spreekt voor zich. Je krijgt een close-up van het oor van Bout. Het is nacht en de volle maan schijnt aan de donkere hemel. En Moertje? Die slaapt veilig, warm en met een zalige glimlach in het oor van Bout ... Moertje is een mooi typetje. Hij is een beetje een uits…Lees verder