Boek
Nederlands

ABCDas

Nicole De Cock (auteur)
+1
ABCDas
×
ABCDas ABCDas
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een abc-boek waarin dieren en planten staan afgebeeld als de aardhommel, groenling, madeliefje en ijsvogel. Met gestileerde tekeningen in oranje, bruin en zwart en achterin beknopte informatie over de dieren en planten. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Titel
ABCDas / tekst en ill. Nicole de Cock
Auteur
Nicole De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
[60] p. : ill.
ISBN
9789025744380

Besprekingen

Dit excentrieke abc-boek wil op een speelse wijze jonge kinderen vanaf vier jaar letters leren en hen laten kennismaken met moeder natuur. Wie nog nooit gehoord heeft van een 'avondpauwoog' of 'alikruik', kan er hier meer over ontdekken. Zowel jong als oud kan bijleren uit deze mini(n)atuurencyclopedie, zeker wanneer je er de verklarende woordenlijst achteraan in het boek op naleest.
De sterkte van het boek ligt echter vooral in de secure vormgeving en eenvoudige, kleurrijke en sfeervolle illustraties, die je meenemen naar een zachte herfstwereld waarin je als het ware met een vergrootglas op zoek gaat naar nog onbekende kleine bewoners.
De auteur heeft vooral aandacht voor allerlei vreemde en vaak onbekende insecten en planten, waardoor het boek ook spannend zou moeten blijven als de lezer ouder wordt. Helaas is dat niet echt het geval. Het concept van het boek lijkt gestoeld op een zoektocht naar de minst voor de hand liggende woorden uit de natuur. En hoewel dat concept nog e…Lees verder
Dambordje, frater, letterzetter, nonnetje, stalkaars en trapgevel; wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze staan in het abc-boek en maken deel uit van de Nederlandse flora en fauna. De titel geeft al aan met wat voor boek we te maken hebben: een abc-boek waarin dieren en planten staan afgebeeld waarvan de naam begint met een van de letters van het alfabet. Op elke linkerpagina staat een paginagrote, omkaderde en gestileerde illustratie, te beginnen met 'Aalscholver' en eindigend met 'Zeepaardje'. Op de pagina's ernaast zijn varianten met dezelfde letter aangegeven, in aantal variërend van één tot elf. Ook hierbij is een kleine illustratie opgenomen, afhankelijk van de mogelijkheid die de betreffende letter biedt. Mooie miniatuurtjes van ca. 2 x 1,5 cm. waarin de kleur bruin overheerst. Het enige verband tussen de afbeeldingen is een letter van het alfabet. Achterin is van de dieren en planten op de linkerpagina een kort signalement opgenomen. Een fraai vierkant boek met linnen rug en geti…Lees verder