De jonge jaren van Thöpaga, de latere Tibetaanse boeddhistische heilige Milarepa (ca. 1052-1135)
Taal
Tibetaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2006
Speelduur
90 min.
Aantekening
Tibetaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249473121

Besprekingen

Deze speelfilm is het regiedebuut uit 2006 van de Bhutaanse monnik Neten Chokling, eerder als acteur te zien in onder meer The cup. Het verhaal vertelt over de jonge jaren van Thöpaga, die rond 1100 onder de naam Jetsun Milarepa een beroemde Tibetaanse boeddhistische heilige zou worden. Thöpaga verliest al jong zijn vader, zijn oom en tante eigenen zich het familiefortuin toe. Hij leert zwarte magie om zich te wreken, maar komt later tot inzicht dat wraak, dood en verderf niet de oplossing zijn voor menselijke problemen. Dana Linssen (Filmkrant november '07): '(...) Het resultaat is een ongelijksoortige mix van Hollywood, Bollywood en de rest van de wereld. Zo zijn er bedachtzame shots van oogverblindende landschappen (van de Spiti-vallei op de grens van Tibet en Bhutan) die westerlingen zo graag naar Aziatische films doen grijpen, naïeve plotjes en uitleggerige dialogen. (...)' Remke de Lange (Trouw 1-11-'07): '(...) een hier en daar een wat stroef geregisseerde, eerbiedige vertellin…Lees verder

Over Neten Chokling

Neten Chokling, ook wel Neten Chokling Rinpoche (Bhutan, Wandipodzong, 10 augustus 1973) is een Tibetaans acteur, filmregisseur en vooraanstaand tulku en is door de zestiende karmapa en Dilgo Khyentse Rinpoche erkend als de vierde Neten Chokling.

Hij is geboren in een arme familie in Wandipodzong in Centraal Bhutan. De karmapa noemde hem Gyurme Dorje en toen hij zeven jaar oud was, werd hij meegenomen naar het klooster Bir en getroond als Dilgo Khyentse Rinpoche in Clement Town, een stadsdeel met veel Tibetaanse ballingen in Dehradun in India. In Rumtek was hij al gekroond door de karmapa.

Andere filmmakers van Tibetaanse films zijn Döndrub Wangchen, Khyentse Norbu, Ritu Sarin en Tenzin Sönam.

Filmcarrière

Hij acteerde in de films De cup uit 1999 en Travellers and Magicians uit 2003, beide van Khyentse Norbu.

In 2006 bracht hij zijn eerste film uit di…Lees verder op Wikipedia