Strip
Nederlands

Ontsnapping

Naoki Urasawa (auteur)
+1
Ontsnapping
×
Ontsnapping Ontsnapping
In de reeks:
Na zijn arrestatie in Praag wordt Tenma gedeporteerd naar Düsseldorf. Een van z'n advocaten is Robert, een vurige aanbidder van Johann!! Wanneer Robert laat doorschemeren dat hij Eva wil doden, besluit Tenma te ontsnappen en wendt hij voor schuldig te pleiten om Eva te beschermen...
Titel
Ontsnapping
Auteur
Naoki Urasawa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Brussel: Kana, 2009
212 p. : ill.
ISBN
9789085580782

Besprekingen

De Japanse dokter Tenma is naar Duitsland gegaan om stage te lopen bij een van de belangrijkste chirurgen daar. Hij wordt aangenomen, maar moet alles doen wat de ziekenhuisdirecteur hem beveelt. Zo heeft hij tegen de wil van de directeur een Turks migrantenjongetje geopereerd, in plaats van een beroemde operazanger die de voorrang moest krijgen van de directeur.
Zo kwam er een eind aan de dokterscarrière van dokter Tenma. Het Turkse jongetje is intussen genezen, en even later wordt de directeur vermoord. Hij kreeg snoepjes met salpeterzuur te eten. Vanaf dan stapelen de moorden zich op en al snel blijkt de betrokkenheid van het migrantenjongetje. Het jongetje wordt een man, Johann, en iedereen die hem of dokter Tenma ooit in de weg heeft gestaan wordt vermoord. Het monster en Johann zijn dus één en dezelfde persoon.
Vormelijk moet de lezer in deze 'Monster'-reeks van Naoki Urasawa geen spectaculaire scènes te verwachten. De scènes zijn eerder sober van opzet en het verhaal zorgt…Lees verder
Kennis van de voorafgaande delen maakt de serie tot een zeer spannende thrillercyclus. In ieder deel lijkt de ontknoping van het mysterie rondom seriemoordenaar Johann dichterbij te komen, maar een nieuw personage of verhaalelement zorgt voor verdere spannende ontwikkelingen. Hoofdverdachte in de hele seriemoordzaak is dokter Tenma. Hij zit gevangen in Dusseldorf en ontmoet daar een notoire 'ontsnapper' uit gevangenissen. Om aan een ontsnappingsplan mee te doen, bekent Tenma alle moorden, tegen alle verwachtingen in. Buiten de gevangenis zijn allerlei mensen druk in de weer om juist de onschuld van Tenma te bewijzen en dat is hun bijna gelukt, totdat Tenma dus bekent om te kunnen ontsnappen. Dit plan mislukt, waardoor de positie van Tenma weer moeilijker en het verhaal spannender wordt. Een goede mangastrip, realistisch getekend in zwart-wit en met een uitstekende verhaalopbouw. Al vier jaar geleden is aangekondigd dat de serie verfilmd gaat worden. Pocketuitgave.

Over Naoki Urasawa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door yves Tennevin from La Garde, France

Naoki Urasawa (浦沢 直樹,Urasawa Naoki; Fuchū, 2 januari 1960) is een Japanse mangaka.

Levensloop

Naoki behaalde een diploma economie aan de Meisei-universiteit. In 2008 kreeg hij een post als docent aangeboden aan de Nagoya Zokei-universiteit, waar hij colleges over manga gaf.

Carrière

Hij maakte zijn professionele mangadebuut met Return in 1981. Van zijn werken werden er drie tot een anime herwerkt: Yawara! A Fashionable Judo Girl (1986-1993), Master Keaton (1988-1994), en Monster. Dat laatste is een psychologische politiethriller. Zijn bekendste werk, 20th Century Boys (2000-2006), werd omgezet in een filmtrilogie. Naoki won ook driemaal de Shogakukan Manga-prijs, tweemaal de Tezuka Osamu Cultuurprijs, en eenmaal de Kodansha Manga Prijs.

In 2008 noemde Pulitzerprijswinnaar Junot Díaz Urasawa 'een nationale…Lees verder op Wikipedia

Suggesties