Strip
Nederlands

Herr Doktor Tenma

Naoki Urasawa (auteur)
+1
Herr Doktor Tenma
×
Herr Doktor Tenma Herr Doktor Tenma

Herr Doktor Tenma

In de reeks:
Dokter Kenzo Tenma is een briljant neurochirurg en verloofd met de dochter van de directeur van het ziekenhuis. Hij lijkt voorbestemd om snel carrière te maken, maar dan ziet hij plots zijn hele wereld in elkaar storten. Hij negeert het directe bevel om voorrang te geven aan de behandeling van de burgemeester, om Johan te kunnen redden, een jongetje met een kogelwonde in het hoofd ...
Titel
Herr Doktor Tenma
Auteur
Naoki Urasawa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Antwerpen: Kana, 2007
212 p. : ill.
ISBN
9789086770182

Besprekingen

Dokter Tenma is een Japanner die naar Duitsland komt omdat hij stage wil lopen bij een van de belangrijkste chirurgen daar. Hij wordt aangenomen, maar moet alles doen wat de ziekenhuisdirecteur hem beveelt. Zo wordt er op een dag een Turks migrantenjongetje binnengebracht met een schotwonde. Enkele uren later krijgt het ziekenhuis telefoon dat een beroemde operazanger ook wordt binnengebracht. Dokter Tenma staat klaar om aan de operatie van het jongetje te beginnen, maar de directeur beslist dat hij het jongetje moet laten wachten en dat de operazanger voorrang krijgt omwille van het imago van het ziekenhuis. Dokter Tenma weigert en tegen de wil van de directeur opereert hij toch eerst het Turkse jongetje.
De directeur ontneemt op slag alle promotie aan dokter Tenma. Hij mag nog wel zijn beroep als arts uitoefenen, maar iemand anders wordt aangesteld als chef van de chirurgie. Blijkbaar gebeuren dit soort praktijken regelmatig in het ziekenhuis, want een andere arts komt dokter Ten…Lees verder
Manga kenmerken zich meestal met typische Japanse elementen zoals wilde tekeningen, ogenschijnlijk extreem geweld en flitsende bewegingen. In deze manga wordt geen van die cliche's bevestigd. Een spannend, goed opgebouwd thrillerverhaal wordt opgebouwd in de vorm van een manga-pocket. Het boekje moet van achter naar voor gelezen worden en van rechtsboven naar linksonder. Dat went zeer snel. Het geheel is in zwart-wit uitgevoerd. Wel statische personages en voorspelbare verhaalwendingen, maar aardige tekeningen. Het verhaal speelt zich af in Duitsland in 1995. Een jonge arts (Tenma) met grote carrièrevooruitzichten negeert het bevel van de ziekenhuisdirectie om een burgermeester te opereren in plaats van een eerder binnengebracht kind. Tenma redt het kind en de burgermeester sterft, waardoor Tenma wordt ontslagen. Helaas heeft zijn besluit het kind te redden behoorlijke consequenties: een bizar verhaal begint dat in de volgende delen wordt voortgezet.

Over Naoki Urasawa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door yves Tennevin from La Garde, France

Naoki Urasawa (浦沢 直樹,Urasawa Naoki; Fuchū, 2 januari 1960) is een Japanse mangaka.

Levensloop

Naoki behaalde een diploma economie aan de Meisei-universiteit. In 2008 kreeg hij een post als docent aangeboden aan de Nagoya Zokei-universiteit, waar hij colleges over manga gaf.

Carrière

Hij maakte zijn professionele mangadebuut met Return in 1981. Van zijn werken werden er drie tot een anime herwerkt: Yawara! A Fashionable Judo Girl (1986-1993), Master Keaton (1988-1994), en Monster. Dat laatste is een psychologische politiethriller. Zijn bekendste werk, 20th Century Boys (2000-2006), werd omgezet in een filmtrilogie. Naoki won ook driemaal de Shogakukan Manga-prijs, tweemaal de Tezuka Osamu Cultuurprijs, en eenmaal de Kodansha Manga Prijs.

In 2008 noemde Pulitzerprijswinnaar Junot Díaz Urasawa 'een nationale…Lees verder op Wikipedia

Suggesties