Strip
Nederlands

De dode hoek

Naoki Urasawa (auteur)
+1
De dode hoek
×
De dode hoek De dode hoek
In de reeks:
Grimmer en Suk, die een tape bemachtigden waarop Johann over z'n eigen geschiedenis praat, worden nu geschaduwd door een onzichtbare vijand. Zijn het ex-leden van de geheime politie... of is het Johann zelf?! Het verhaal leidt je ditmaal diep in een labyrint van speculaties!
Titel
De dode hoek
Auteur
Naoki Urasawa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Antwerpen: Kana, 2008
199 p. : ill.
ISBN
9789085580331

Besprekingen

De Japanse dokter Tenma is naar Duitsland gegaan om stage te lopen bij een van de belangrijkste chirurgen daar. Hij wordt aangenomen, maar moet alles doen wat de ziekenhuisdirecteur hem beveelt. Zo heeft hij tegen de wil van de directeur een Turks migrantenjongetje geopereerd, in plaats van een beroemde operazanger die de voorrang moest krijgen van de directeur.
Zo kwam er een eind aan de dokterscarrière van dokter Tenma. Het Turkse jongetje is intussen genezen, en even later wordt de directeur vermoord. Hij kreeg snoepjes met salpeterzuur te eten. Vanaf dan stapelen de moorden zich op en al snel blijkt de betrokkenheid van het migrantenjongetje. Het jongetje wordt een man, Johann, en iedereen die hem of dokter Tenma ooit in de weg heeft gestaan wordt vermoord. Het monster en Johann zijn dus één en dezelfde persoon.
Vormelijk moet de lezer in deze 'Monster'-reeks van Naoki Urasawa geen spectaculaire scènes te verwachten. De scènes zijn eerder sober van opzet en het verhaal zorgt…Lees verder
Dr. Tenma (de chirurg die Johann, het monster, heeft gered) en journalist Grimmer gaan samen op zoek naar de geheimen van Kinderheim 511. Dit blijkt een kinderopvang te zijn geweest voor wezen die klaargestoomd werden voor spionage voor de geheime politie in onder andere Tsjechië. Zowel Tenma en Grimmer als oud-agenten van de geheime politie zitten achter de documenten en tapes aan die over deze bijzondere kinderopvang gaan en waarin het geheim van het 'monster' (Johann) wordt verklaard. Langzamerhand lijken alle draadjes naar elkaar toe te komen, maar er is voldoende ruimte voor nieuwe spannende ontwikkelingen. In dit elfde deel worden alle hoofdrolspelers nog eens voorgesteld met de rol die ze in het complexe geheel spelen. Het in zwart-wit uitgevoerde verhaal wordt van achter naar voor gelezen en verschijnt in pocketformaat. Het eind van een deel doet uitkijken naar het volgende deel: iedere keer een goede 'cliffhanger'.

Over Naoki Urasawa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door yves Tennevin from La Garde, France

Naoki Urasawa (浦沢 直樹,Urasawa Naoki; Fuchū, 2 januari 1960) is een Japanse mangaka.

Levensloop

Naoki behaalde een diploma economie aan de Meisei-universiteit. In 2008 kreeg hij een post als docent aangeboden aan de Nagoya Zokei-universiteit, waar hij colleges over manga gaf.

Carrière

Hij maakte zijn professionele mangadebuut met Return in 1981. Van zijn werken werden er drie tot een anime herwerkt: Yawara! A Fashionable Judo Girl (1986-1993), Master Keaton (1988-1994), en Monster. Dat laatste is een psychologische politiethriller. Zijn bekendste werk, 20th Century Boys (2000-2006), werd omgezet in een filmtrilogie. Naoki won ook driemaal de Shogakukan Manga-prijs, tweemaal de Tezuka Osamu Cultuurprijs, en eenmaal de Kodansha Manga Prijs.

In 2008 noemde Pulitzerprijswinnaar Junot Díaz Urasawa 'een nationale…Lees verder op Wikipedia

Suggesties