Strip
Nederlands

Ayse's vriendin

Naoki Urasawa (auteur)
+1
Ayse's vriendin
×
Ayse's vriendin Ayse's vriendin

Ayse's vriendin

In de reeks:
Nina is in een extreem-rechtse groepering geïnfiltreerd om Johann, haar broer, te doden. Tenma, die nog steeds Johanns spoor volgt, ontdekt tot zijn ontzetting dat de leiders van deze groepering dat monster willen verheffen tot een nieuwe Führer! Kunnen Tenma en Nina voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt?
Titel
Ayse's vriendin
Auteur
Naoki Urasawa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Antwerpen: Kana, 2007
196 p. : ill.
ISBN
9789086770342

Besprekingen

De Japanse dokter Tenma is naar Duitsland gegaan om stage te lopen bij een van de belangrijkste chirurgen daar. Hij wordt aangenomen, maar moet alles doen wat de ziekenhuisdirecteur hem beveelt. Zo heeft hij tegen de wil van de directeur een Turks migrantenjongetje geopereerd, in plaats van een beroemde operazanger die de voorrang moest krijgen van de directeur.
Zo kwam er een eind aan de dokterscarrière van dokter Tenma. Het Turkse jongetje is intussen genezen, en even later wordt de directeur vermoord. Hij kreeg snoepjes met salpeterzuur te eten. Vanaf dan stapelen de moorden zich op en al snel blijkt de betrokkenheid van het migrantenjongetje. Het jongetje wordt een man, Johann, en iedereen die hem of dokter Tenma ooit in de weg heeft gestaan wordt vermoord. Het monster en Johann zijn dus één en dezelfde persoon.
Vormelijk moet de lezer in deze 'Monster'-reeks van Naoki Urasawa geen spectaculaire scènes te verwachten. De scènes zijn eerder sober van opzet en het verhaal zorgt…Lees verder
Deze zwart-wit mangastripserie is een boeiend, spannend verhaal over twee bijzondere kinderen (broer en zus). De jongen, Johan, is ooit gered door dr. Tenma na een gecompliceerde hersenoperatie. Maar deze Johan heeft zich ontpopt tot een monster. Tenma is op zoek naar Johan, maar in ieder deel van de serie komt er een extra factor bij waardoor het verhaal een nieuwe wending krijgt. De zus van Johan probeert in contact te komen met haar broer, maar raakt verstrikt in een wespennest van criminelen en neonazi's. Het geheel wordt spannender en spannender. Toch eindigt ieder deel open, zodat de lezer uitziet naar het volgende deel. De tekeningen zijn zeer verzorgd en zijn filmisch getekend: close-ups, hoge en lage standpunten, maar sfeervol. De teksten zijn goed te volgen, maar je moet goed je aandacht erbij houden om het verhaal te blijven volgen. Opgezet in de originele mangastijl. Lezen van achter naar voren en van rechtsboven naar linksonder. Een boeiende reeks.

Over Naoki Urasawa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door yves Tennevin from La Garde, France

Naoki Urasawa (浦沢 直樹,Urasawa Naoki; Fuchū, 2 januari 1960) is een Japanse mangaka.

Levensloop

Naoki behaalde een diploma economie aan de Meisei-universiteit. In 2008 kreeg hij een post als docent aangeboden aan de Nagoya Zokei-universiteit, waar hij colleges over manga gaf.

Carrière

Hij maakte zijn professionele mangadebuut met Return in 1981. Van zijn werken werden er drie tot een anime herwerkt: Yawara! A Fashionable Judo Girl (1986-1993), Master Keaton (1988-1994), en Monster. Dat laatste is een psychologische politiethriller. Zijn bekendste werk, 20th Century Boys (2000-2006), werd omgezet in een filmtrilogie. Naoki won ook driemaal de Shogakukan Manga-prijs, tweemaal de Tezuka Osamu Cultuurprijs, en eenmaal de Kodansha Manga Prijs.

In 2008 noemde Pulitzerprijswinnaar Junot Díaz Urasawa 'een nationale…Lees verder op Wikipedia

Suggesties