Strip
Nederlands

511 Kinderheim

Naoki Urasawa (auteur)
+1
511 Kinderheim
×
511 Kinderheim 511 Kinderheim

511 Kinderheim

In de reeks:
Tenma keert terug naar Berlijn, de geboortestad van Johan, in de hoop om het raadsel bij de bron te kunnen oplossen... Wat hij ontdekt, overtreft echter zijn stoutste verwachtingen. Wat was het doel van de verschrikkelijke experimenten die in het voormalige Oost-Duitsland gehouden werden? Wat is Johan?! Wat is Kinderheim 511!?!
Titel
511 Kinderheim
Auteur
Naoki Urasawa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Antwerpen: Kana, 2007
202 p. : ill.
ISBN
9789086770335

Besprekingen

De Japanse dokter Tenma is naar Duitsland gegaan om stage te lopen bij een van de belangrijkste chirurgen daar. Hij wordt aangenomen, maar moet alles doen wat de ziekenhuisdirecteur hem beveelt. Zo heeft hij tegen de wil van de directeur een Turks migrantenjongetje geopereerd, in plaats van een beroemde operazanger die de voorrang moest krijgen van de directeur.
Zo kwam er een eind aan de dokterscarrière van dokter Tenma. Het Turkse jongetje is intussen genezen, en even later wordt de directeur vermoord. Hij kreeg snoepjes met salpeterzuur te eten. Vanaf dan stapelen de moorden zich op en al snel blijkt de betrokkenheid van het migrantenjongetje. Het jongetje wordt een man, Johann, en iedereen die hem of dokter Tenma ooit in de weg heeft gestaan wordt vermoord. Het monster en Johann zijn dus één en dezelfde persoon. Het jongetje blijkt ook nog een tweelingzus te hebben.
In de reeks 'Monster' is het monster en Johann dus één en dezelfde persoon. Het jongetje blijkt verder ook een…Lees verder
Het verhaal van de seriemoordenaar 'Monster' gaat in dit derde deel verder; de arts die Johan (het monster) heeft gered, Tenma, gaat verder op zoek naar de oorzaak van diens morbide hersenafwijking. Hier stuit hij op experimenten in het voormalige Oost-Duitsland. Het verhaal wordt ingewikkelder, er komen allerlei nieuwe elementen bij waardoor het af en toe onoverzichtelijk wordt. Het is daarom ook niet los te lezen van de voorgaande twee delen; voor de afloop ben je afhankelijk van de komende delen. Toch een boeiend, thiller-achtig stripverhaal, uitgevoerd in zwart-wittekeningen die van achter naar voor en van boven naar onder gelezen moet worden. De uitvoering is in manga-stijl; een pocketboekje met een bijzondere omslag.

Over Naoki Urasawa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door yves Tennevin from La Garde, France

Naoki Urasawa (浦沢 直樹,Urasawa Naoki; Fuchū, 2 januari 1960) is een Japanse mangaka.

Levensloop

Naoki behaalde een diploma economie aan de Meisei-universiteit. In 2008 kreeg hij een post als docent aangeboden aan de Nagoya Zokei-universiteit, waar hij colleges over manga gaf.

Carrière

Hij maakte zijn professionele mangadebuut met Return in 1981. Van zijn werken werden er drie tot een anime herwerkt: Yawara! A Fashionable Judo Girl (1986-1993), Master Keaton (1988-1994), en Monster. Dat laatste is een psychologische politiethriller. Zijn bekendste werk, 20th Century Boys (2000-2006), werd omgezet in een filmtrilogie. Naoki won ook driemaal de Shogakukan Manga-prijs, tweemaal de Tezuka Osamu Cultuurprijs, en eenmaal de Kodansha Manga Prijs.

In 2008 noemde Pulitzerprijswinnaar Junot Díaz Urasawa 'een nationale…Lees verder op Wikipedia

Suggesties