Een 50-jarige vrijgezelle boer leidt een gei͏̈soleerd bestaan met zijn zieke en dominante vader op een kleine boerderij.
Titel
Boven is het stil
Regisseur
Nanouk Leopold
Naar het werk van
Gerbrand Bakker
Componist
Paul M. Van Brugge 1959-
Acteur
Jeroen Willems 1962-2012 Henri Garcin Wim Opbrouck Martijn Lakemeier
Taal
Nederlands
Uitgever
Twin Pics, [2013]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
93 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Frans, Engels
EAN
5414939562518

Besprekingen

Nederlands drama uit 2013 van Nanouk Leopold (Guernsey; Brownian Movement), met Jeroen Willems (1962-2012), Henri Garcin, Martijn Lakemeier e.a, gebaseerd op de succesroman van Gerbrand Bakker. Helmer, een 50-jarige vrijgezelle boer leidt een geïsoleerd bestaan met zijn zieke en dominante vader op een kleine boerderij. De dagelijkse komst van de melkrijder is zijn enige, maar ook enigszins erotische contact met de buitenwereld. Op een dag besluit hij het huis wat op te knappen en koopt hij een nieuw tweepersoonsbed voor zichzelf. Hij verhuist zijn vader naar boven. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmers leven voorgoed te veranderen. De pers is unaniem enthousiast en alle recensenten geven 4 (van 5) sterren. Jann Ruyters (Trouw 25-4-'13): 'Nanouk Leopolds films hebben in terughoudendheid ook iets breekbaars (...) de scènes tussen Willems en Henri Garcin als oude vader zijn heel mooi. Ze klinken verschillend, maar ze lijken wel op elkaar. Twee onm…Lees verder

Over Nanouk Leopold

Nanouk Leopold (Rotterdam, 25 juli 1968) is een Nederlandse filmregisseuse en scenarioschrijfster.

Leopold studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Filmacademie in Amsterdam en won in 1998 met haar afstudeerfilm Weekend de Tuschinski Film Award. Een jaar later volgde de korte televisiefilm Max Lupa.

In 2001 bracht zij haar eerste lange speelfilm uit, Îles flottantes, een van de vier films in het project No More Heroes van de VPRO. De film, met Maria Kraakman, Halina Reijn en Manja Topper als "meisjes van dertig", oogstte veel positieve kritieken. Zo werd hij geselecteerd voor de Tiger Competitie van het IFFR.

Nog meer geroemd werd opvolger Guernsey, die in 2005 op het Filmfestival van Cannes werd vertoond en daar werd vergeleken met films van de Italiaanse meester Michelangelo Antonioni. In Nederland werd de film bekroond met de Gouden Kalveren voor beste regie en beste hoofdrolspeelster (Maria Kraakm…Lees verder op Wikipedia