Boek
Nederlands

Verkleedfeest

Nannie Kuiper (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Verkleedfeest
×
Verkleedfeest Verkleedfeest
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Juf geeft een verkleedfeest in de klas. Alle kinderen mogen verkleed naar school komen. In de klas doen ze de hele dag feestelijke spelletjes. Prentenboek met verfillustraties in vrolijke kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Verkleedfeest
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789021667638 (hardback)

Besprekingen

Juf heeft een fantastisch idee, ze gaat een verkleedfeest organiseren. Alle kinderen mogen zich verkleden en de ganse dag feestvieren op school. Enthousiast gaan alle kinderen op zoek in de kasten thuis naar geschikte kleren. Bijgestaan door mama en papa kan het verkleedfeest van start gaan. 's Morgens kunnen de kleuters eerst nog wat extra spullen uitzoeken in een kist voor ze hun outfits mogen showen op de catwalk. Er is een spook, een fee, een Mexicaan, een piraat een heks, verschillende dieren enz. Daarna worden allerlei spelletjes gespeeld. De kinderen kunnen ook naar verhaaltjes luisteren, naar tekenfilmpjes kijken, een eierkoek versieren of een broodje eten in de wigwam. De dag wordt afgesloten met discodansen.

Tekst en tekeningen zijn in dit boek even belangrijk. Op elke bladzijde staan vier regels waarvan de tweede en de vierde regel telkens met elkaar rijmen. De teksten laten zich heel vlot voorlezen.

De tekst blijft echter wel wat afstandelijk omdat geen enke…Lees verder
Juf geeft een verkleedfeest in de klas. De kinderen trekken gekke pakken aan, worden geschminkt, doen spelletjes, geven een modeshow, spelen stoelendans, eten lekkere koek en sluiten het feest af met een discodans. Wat een leuke dag! De activiteiten zijn gevarieerd, van rustig tot heel actief. Het verhaal op rijm geeft alle aspecten van zo'n verkleedfeest in een kleuterklas levendig weer. Ook de participatie van enkele ouders komt aan bod. De tekst leest als een lang gedicht met vierregelige strofen die telkens een activiteit beschrijven. Door het rijm, de dialogen en het vlotte ritme laat de tekst zich prima voorlezen. De paginagrote, geschilderde prenten beslaan een dubbele pagina met op iedere bladzijde in de illustratie een tekstblok van vier regels. De prenten tonen in warme, heldere kleuren de bezigheden van de vrolijke kleuterbende. Ze bieden veel zoek- en vertelmogelijkheden, aanvullend bij de tekst. De achttien kinderen van de groep zijn expressief getekend en doorheen het bo…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties