Boek
Nederlands

Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen

+1
Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen
×
Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen

Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Voetballen met opa in de modder, gamen met oma en snuffelen in opa’s oude speelgoedkist: grootouders staan centraal in deze verzameling voorleesverhalen. Het boek bevat zowel eerder verschenen werk als nieuwe verhalen van bekende auteurs en illustratoren.
Onderwerp
Grootouders
Titel
Het grote opa- en omaboek : vrolijk voorleesboek voor kleinkinderen / Nannie Kuiper, Ellen Tijsinger, Karen van Holst Pellekaan ... [et al.] ; met tek. van Alex de Wolf, Dagmar Stam, Rick de Haas ... [et al.]
Auteur
Nannie Kuiper Ellen Tijsinger Karen Van Holst Pellekaan
Illustrator
Alex De Wolf Dagmar Stam Rick De Haas
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2012
132 p. : ill.
ISBN
9789021669892 (hardback)

Besprekingen

Het grote opa- en omaboek bevat 37 verhalen, versjes en zoekplaten over grootouders van de hand van verschillende auteurs en illustratoren, zoals Sjoerd Kuyper, Carry Slee, Harrie Geelen, Annie M.G. Schmidt, Philip Hoffman, Alex de Wolf en Harmen van Straaten. Het boek start erg toepasselijk met een vers van Nannie Kuyper waarin de goede eigenschappen van oma en opa bezongen worden: ze gaan mee in de fantasie van hun kleinkinderen, ze verwennen die kleinkinderen een beetje en het allerbelangrijkste: ze houden altijd van hun kleinkinderen.
De verhalen behandelen uiteenlopende onderwerpen. Samen met oma in een fotoalbum kijken levert verrassende inzichten op, bijvoorbeeld dat je op je oma lijkt. Op bezoek moeten gaan bij de moeder van mama’s nieuwe vriend blijkt reuze mee te vallen en levert ‘oma drie’ op. Met opa kijken in een boek vol sigarenbandjes en luisteren naar zijn verhaal over kinderarbeid in een sigarenfabriek. Een vlieger knutselen met opa of oma die in jouw hui…Lees verder
Oude (uit 1960) en nieuwe verhalen van verschillende auteurs over oma's en opa’s die vaak gezellig zijn, alles kunnen maken, bij wie je altijd kunt logeren; maar heel af en toe een opa die verdwaald is in zichzelf of een oma die moet leren gamen of een oma die vooral met zichzelf bezig is en een tandem koopt. De tekeningen zijn vrolijk en nostalgisch alsof de opa’s en oma’s van nu in de vorige eeuw leefden. De klassieke verhalen zijn o.a. van Jaap ter Haar en Annie M.G. Schmidt. Opa als piraat prikkelt de fantasie, maar het merendeel van de verhalen is te braaf en gaat te veel over droomopa's en -oma’s. Maar een verhaal over een dementerende opa is het andere uiterste. Wat de lay-out betreft: de auteurs worden alleen genoemd in de inhoudsopgave en niet boven de verhalen zelf, waardoor je als voorlezer steeds moet terugbladeren. Dat is onhandig en niet prettig. Al met al een mooie en vrolijke bundel met voor elk wat wils. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.

Het grote opa- en omaboek

Het grote opa- en omaboek is een verzameling van versjes, zoekplaatjes en korte verhalen van verschillende auteurs en illustratoren. Er zitten bekende klassiekers tussen maar ook heel nieuwe verhalen. Het zijn gekke, hippe en stoere verhalen over oma's en opa's. Allerlei soorten grootouders, die allerlei leuke dingen doen met hun kleinkinderen. Opa's en oma's van tegenwoordig hebben niet altijd tijd voor hun kleinkinderen. Ze hebben hun eigen leven, gaan veel op reis, doen mee aan workshops, nemen vlieg- of duiklessen en hebben het druk. Maar tijd om een verhaaltje voor te lezen is er altijd wel!

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties