Boek
Nederlands

Alle maanden van het jaar

Nannie Kuiper (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Alle maanden van het jaar
×
Alle maanden van het jaar Alle maanden van het jaar
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Boris en zijn hond Basje laten zien wat ze in de verschillende maanden van het jaar allemaal doen. Prentenboek met gekleurde schilderingen en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Natuur, Seizoenen
Titel
Alle maanden van het jaar
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789021665030

Besprekingen

Prentenboek over Boris en zijn hondje Basje. Zij beleven van maand tot maand veel spannends! Ze kijken naar het vuurwerk, gooien sneeuwballen in februari, gaan naar de lammetjes kijken in maart, zien het bloembollenveld in april, varen in mei langs de broedende meerkoeten, spelen in juni op het strand, plukken in september bramen en genieten van de herfst in het bos. Daarnaast is er door het jaar heen aandacht voor de feestdagen: Boris en Basje zoeken paaseieren, zwaaien naar de sint en kopen een kerstboom. Gebonden prentenboek met paginagrote, vrolijk gekleurde illustraties. De illustraties zijn omlijnd en op iedere pagina staan de kleuter Boris en zijn hondje Bas centraal. Tekst en illustratie versterken elkaar en nodigen kinderen uit goed te luisteren en te kijken. Op elke pagina staan twee regels tekst op rijm en per twee pagina's wordt een maand besproken. Het boek begint met het vuurwerk in januari en eindigt met de kerstboom in december. Indien van toepassing wordt rechts onder…Lees verder

Alle maanden van het jaar

Boris en zijn hond Basje bewegen zich van maand tot maand door het boek. Elke maand kreeg twee bladzijden toebedeeld. Een tekstje van twee regels op rijm, dat aansluit bij het moment van het jaar, wordt telkens ondersteund door een grote illustratie. De versjes zijn heel eenvoudig doch niet steeds zo goed gekozen voor jonge kinderen. Sommige klinken erg stroef, bijvoorbeeld Voorzichtig, zegt Boris, de lammetjes zijn om wild mee te spelen toch echt nog te klein! De illustraties zijn wel aantrekkelijk voor deze leeftijdsgroep. Zelf vertellen bij de tekeningen en deze gebruiken als aanleiding voor een gesprek met kleuters over de verschillende maanden en periodes in het jaar, daar kan je dit boekje zeker voor gebruiken.

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties