Boek
Nederlands

Het boek van Carl : heeft de dood iets van je afgenomen geef het dan terug

Naja Marie Aidt (auteur), Bart Kraamer (vertaler)

Het boek van Carl : heeft de dood iets van je afgenomen geef het dan terug

Titel
Het boek van Carl : heeft de dood iets van je afgenomen geef het dan terug
Auteur
Naja Marie Aidt
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Har døden taget noget fra dig sågiv det tilbage : Carls bog
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
160 p.
ISBN
9789021408538 (paperback)

Besprekingen

Carl, een vrolijke, begaafde jongeman van 25 jaar, sprong tijdens een onomkeerbare psychose door gebruik van paddenstoelen uit het raam van de vierde verdieping. Dat gebeurde in maart 2015. Zijn moeder, een begaafde Deense auteur, meerdere malen bekroond, schreef erover. Het werd een aangrijpend relaas. Bovendien geven gedichten en teksten van de schrijfster, van haar verongelukte zoon en van veel beroemde schrijvers en dichters het boek een grote literaire waarde. Het is als het ware een práchtig document, een eerbetoon aan de verongelukte jongen. De auteur vertelt ook over zijn herhaalde opmerking – als het gesprek erover ging – dat hij na zijn dood begraven wilde worden, niet gecremeerd, omdat hij één wilde zijn met de natuur. Heel duidelijk wordt ook dat het toestemming geven voor donatie van organen van een geliefde dode zeer pijnlijk en moeilijk kan zijn voor de nabestaanden. Geen gemakkelijk, maar aangrijpend boek.

Koortsachtig op zoek naar woorden voor de dood

De Deense schrijfster Naja Marie Aidt spuugt haar verdriet over het verlies van haar zoon op het papier.

Op 16 maart 2015 overlijdt plotseling de 25-jarige Carl, de een na oudste zoon van de Deense schrijfster en dichteres Naja Maria Aidt. Een ongeluk. Op zijn begrafenis zegt ze over Carl: "Hij had zo'n poëtisch wezen." En in haar boek schrijft ze hem: "Er was iets met je waar ik geen woorden voor had." Het is alsof ze haar eigen boek typeert. Want voor 'Het Boek van Carl' is het ook moeilijk woorden vinden.

Zoals de titel zegt, gaat het boek over Carl. Over zijn leven, zijn dood. Maar ook over poëzie. Liefde. Bovenal is het een weerslag van een zoektocht. Een wanhopige, koortsachtige zoektocht. Naar hem. Naar het leven. Naar de taal. Want de veelvuldig bekroonde schrijfster Aidt verwijt de dood dat hij haar haar meest geliefde instrumentarium uit handen heeft geslagen. Hetzelfde wezen dat zomaar haar kind weggriste, heeft (tegelijkertijd) haar woorden aan gruzelementen geslagen. "Mijn taal is onvruchtbaar", roept ze al op een van de eerste pagina's radeloos uit. "Het…Lees verder