Boek
Nederlands

Ratjetoe : de meest bizarre feiten over ratten

Myrte Gay-Balmaz (auteur), Margreeth Kooiman (auteur), Trish Flannery (illustrator)
+1
Ratjetoe : de meest bizarre feiten over ratten
×
Ratjetoe : de meest bizarre feiten over ratten Ratjetoe : de meest bizarre feiten over ratten
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Verteld wordt over de rat als gezellig huisdier en held in verhalen, maar ook over de schade die dit dier soms aanricht. Met veel weetjes en illustraties in kleur. Vanaf 8 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Ratten
Titel
Ratjetoe : de meest bizarre feiten over ratten
Auteur
Myrte Gay-Balmaz Margreeth Kooiman
Illustrator
Trish Flannery
Taal
Nederlands
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2007
36 p. : ill.
ISBN
9789054836872

Besprekingen

De rat kent sinds de publicaties van films zoals 'Ratatouille' een heuse revival. 2008 is daarbij nog eens het Jaar van de Rat in de Chinese horoscoop, en daar spelen ook de auteurs zoals bij dit Ratjetoe handig op in. "Maak kennis met de rat als gezellig huisdier, als held in verhalen, en met al zijn familieleden", zo luidt het.

Dit kleurrijk en in het oog springend feitenboek over ratten vormt een uitstekende basis voor een spreekbeurt. Het boek zit volgestouwd met een mengelmoes van rattenweetjes en -feitjes. Dit zorgt op het eerste zicht voor een wat onoverzichtelijk geheel. De inhoudsopgave brengt soelaas door een duidelijke structuur in de informatiebom aan te brengen. De auteurs hebben de talrijke feitjes en weetjes onderverdeeld in vijf hoofdstukken: 'Ratten toen en nu', 'Waarom ratten tam maken?', 'Wereldratten', 'Echte rat of niet' en 'Ratten in de hoofdrol'. Dankzij verschillende kleuren en markeringen wordt in Ratjetoe een duidelijk onderscheid gemaakt…Lees verder
Deze uitgave leert de lezer van alles over de rat. Niet zozeer de biologie of de verzorging komen aan bod, maar vooral wetenswaardigheden als dat de voorouder van de rat wel 700 kilo woog, in China het jaar van de rat bestaat, Audrey Hepburn een rattenkop (kapsel) had en nog veel meer. Ook de pest, de rat als proefdier, film- en boekenratten (bv. Scrat uit Ice Age, Schurfie uit de Harry Potter boeken) komen aan de orde. De vele onderwerpen zijn voorzien van een eigen kop en van elkaar gescheiden door een witregel. Er is gebruik gemaakt van verschillende lettertypes en -groottes, kleuren en kaders. Kleurenfoto’s en vrolijke, gedetailleerde illustraties in pen en waterverf begeleiden de tekst. Een leuk educatief boek dat in eenvoudige kindertaal is geschreven. De grote hoeveelheid tekst per pagina kan de minder geconcentreerde lezer wat afschrikken, maar de informatie is ook goed los van elkaar te lezen. Lastige woorden worden in een woordenlijst duidelijk uitgelegd. Zeer geschikt om in…Lees verder

Ratjetoe

Al gehoord van het jaar van de rat? En wist je dat ratten tegenwoordig worden ingezet om landmijnen op te sporen? Zit je in de rats omdat je niet veel meer weet over ratten behalve dat ze erg vies zijn en dat je ze ook als huisdier kan houden? Sla 'Ratjetoe' open en je vindt de meest bizarre weetjes over de rat en haar omgeving. In vijf korte hoofdstukjes wordt telkens een aspect van de rat voorgesteld. De tekst is helder en wordt op elke pagina aangevuld met foto’s en tekeningen. Moeilijke woorden werden lichter afgedrukt en kan je achteraan opzoeken in een verklarende woordenlijst. Een minpunt bij informatieve boeken als dit is dat het toch vaak een ratjetoe wordt van elementen die allemaal dingen naar aandacht. Hierbij viseer ik meer de vorm dan de inhoud. De lay-out springt van het ene been op het andere en de kleurcartouches zijn schreeuwlelijk! Maar dit alles neemt niet weg dat het leuk is om te lezen waartoe ratten allemaal in staat zijn.