Boek
Nederlands

Aan tafel met Zaza

Mylo Freeman (auteur)

Aan tafel met Zaza

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Zaza is voor al haar knuffels aan het koken in haar keukentje. Dan gaat Zaza zelf lekker eten. Vierkant prentenboek met zachtkartonnen bladzijden, gekleurde verfillustraties en een korte tekst. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Voeding, Knuffels
Titel
Aan tafel met Zaza
Auteur
Mylo Freeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[18] p. : ill.
ISBN
9789044811049

Besprekingen

Aan tafel met Zaza is een van de prentenboeken in de reeks 'Clavis peuter' waarin het kleine, Surinaams ogende meisje Zaza de hoofdrol speelt. Dit verhaal is geschikt voor peuters vanaf 24 maanden en heeft het dagelijks leven als thema. Het beschrijft en verbeeldt een herkenbaar ritueel: Zaza imiteert met haar vijf knuffels de handelingen die ze dagelijks ziet rond het eten, van het koken en tafel dekken tot en met het eten van een toetje. Als haar knuffels uitgegeten zijn, is Zaza zelf aan de beurt. Haar moeder loopt voorbij met een pan: "'Het eten is klaar,' zegt ze. Kom je aan tafel, Zaza?'"

Dit prentenboek nodigt op allerlei manieren uit om samen te lezen en te bekijken. Het ziet er aantrekkelijk uit met een stevige en kleurige omslag, een handzaam, vierkant formaat, afgeronde hoeken en glanzende pagina's. De tekst staat steeds op de linkerpagina, is niet langer dan vier regels en geeft in korte zinnen en uitspraken de kern van de handelingen weer. Die handelingen z…Lees verder
Peuter Zaza kookt in haar eigen keukentje: knuffelbeer Roosje, de slang Mo, mevrouw Bobje, knuffelkonijn Pinkie, giraffe Sjors, allemaal mogen ze aanschuiven aan de gedekte tafel. De een eet wat beter dan de ander, maar dat is helemaal niet erg. Uiteindelijk roept Zaza’s moeder haar voor het eten en gaat Zaza zelf aan tafel. Herkenbaar peuterboek met vierkante, paginagrote, kleurige geschilderde illustraties op elke rechterpagina. Ze nodigen uit om uitgebreid met kinderen te bekijken. De korte tekst op de linkerbladzijde beslaat circa tien procent van het boek en laat zich goed voorlezen. Deeltje uit de, ook multicultureel inzetbare reeks* over het zwarte meisje Zaza. Handzaam vierkant prentenboek met stevige glanzende pagina’s en afgeronde hoeken. Geschikt voor peuters vanaf ca. 2 jaar die ervan houden om hun moeder na te doen.

Aan tafel met Zaza

Zaza, een zwarte kleuter, is aan het spelen. Je ziet ze volop in potten en pannen roeren. Ze dekt de tafel, geeft haar knuffels een plaatsje en speelt haar rolletje met volle overgave. Knuffel Bobje krijgt een slabbetje om, Mo krijgt wat extra groentjes en Sjors wordt lief maar toch streng aangepakt: hoewel hij het niet lekker vindt, moet hij toch van alles een beetje proeven. En dan komt Zaza’s mama. Het is etenstijd en Zaza gaat echt aan tafel en eet flink haar bordje leeg. Het verhaal is bijzonder herkenbaar. Elke kleuter speelt dit rollenspelletje na en verwoordt de boodschappen die hen door de ouders worden meegegeven. Het van alles een beetje moeten proeven zal elke kleuter wel al ondervonden hebben. Zaza speelde al in meerdere peuterboekjes de hoofdrol. Ook hier is het herkenbaar, eenvoudig en gemakkelijk voor te lezen. Veel uitdaging biedt het niet en het geheel oogt wel aantrekkelijk maar valt aan het einde van de rit toch wat mager uit. Elke dubbele pagina is op dezelfde …Lees verder

Suggesties