Boek
Nederlands

Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt

Mirjam Pressler (auteur), Bert Bakker (vertaler)
+1
Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt
×
Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt

Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vlucht Hanna (14) naar Denemarken. Enkele jaren later vallen de Duitsers Denemarken binnen en wordt Hanna naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Een boek voor Hanna : een joods meisje belandt in de hel van Theresienstadt
Auteur
Mirjam Pressler
Vertaler
Bert Bakker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein Buch für Hanna
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2011
327 p.
ISBN
9789045200835 (paperback)

Besprekingen

Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog krijgt Hanna (14) de kans om Leipzig te ontvluchten en naar Denemarken te gaan. Ze wordt ondergebracht bij een gastgezin, evenals verschillende andere meisjes. Ze probeert daar een nieuw leven op te bouwen. Wanneer de Duitsers Denemarken binnenvallen, wordt Hanna gearresteerd en naar Theresienstadt gedeporteerd. Dan wordt elke dag een strijd op leven en dood. Zal Hanna de oorlog overleven? De Duitse schrijfster is bekend door haar vele kinderboeken, vaak bekroond en kreeg de Deutscher Bücherpreis en Deutscher Jugendliteraturpreis voor haar oeuvre. Ze schreef 'Groeten en liefs aan allen' (2009) over de geschiedenis van de familie van Anne Frank. In haar nieuwste roman tekent ze op een onthutsend eerlijke manier het leven van Hanna. Schrijnend en diep triest is haar leven in het doorgangskamp. De schrijfster weet op een bijzondere manier te boeien door de ervaringen van Hanna te verwoorden, en deze af te wisselen met hoofdstukken vanuit…Lees verder

Over Mirjam Pressler

Mirjam Pressler (Darmstadt, 18 juni 1940 – Landshut, 16 januari 2019) was een Duits schrijver en vertaler. Ze wordt beschouwd als een van de succesvolste Duitse schrijvers van kinder- en jeugdboeken, maar schreef ook boeken voor volwassenen. Daarnaast vertaalde ze Hebreeuwse, Engelse, Nederlandse en Afrikaanse boeken in het Duits.

Leven

Mirjam Pressler was een buitenechtelijk kind van een Joodse moeder. Ze groeide op in een pleeggezin en bezocht het gymnasium in Darmstadt en Bensheim. Vervolgens studeerde ze aan de Städelschule in Frankfurt am Main en later Engels en Frans aan de universiteit van München. Ook verbleef ze een jaar in een kibboets in Israël. Uit haar huwelijk (ze is later gescheiden) met een Israeliër heeft ze drie dochters. In 1970 keerde ze naar München terug. Later verhuisde ze naar Landshut.

Werk

Haar boeken confronteren de lezer met de realiteit van kinderen en jongeren. Mo…Lees verder op Wikipedia