Boek
Nederlands

Plan drie

Mirjam Oldenhave (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Jordi heeft een hekel aan Danny. Toch doet Jordi wat Danny zegt, want die heeft iets gezien wat niemand mag weten. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Ouders, Pesten
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Plan drie
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
74 p. : ill.
ISBN
9789027673350

Besprekingen

De serie 'Doorlezers' richt zich tot jonge lezers die graag lange verhalen lezen, maar daarbij nog wel wat hulp kunnen gebruiken. De boeken uit de reeks zijn overzichtelijk ingedeeld en rijk geïllustreerd. Zo biedt de inhoudstafel al meteen een overzicht van het verhaal, met veelzeggende titels voor de hoofdstukken. Na elk hoofdstuk vind je bovendien een korte samenvatting van het voorgaande, met kleine, verduidelijkende prentjes. De boeken uit de reeks, die steeds per twee verschijnen, kunnen apart worden gelezen, maar vormen wel een duo. Ook door Plan drie en Stern is het zat loopt één rode draad. Beide boeken vertellen immers hetzelfde verhaal vanuit verschillende standpunten. Zo vertellen zowel Jordi als Stern over een voorval in hun klas. Jordi wordt nl. gepest door Danny, die hem afperst met een vermeende foto waarop de vader van Stern de mama van Jordi kust. Toevallig stort hij zijn hart uit bij Stern, en samen bedenken ze een oplossing.

De schrijfstijl is …Lees verder
Jordi wordt onder druk gezet door Danny. Deze heeft namelijk een foto met zijn mobiel gemaakt waarop Jordi’s moeder een zoen krijgt van Sterns vader. Jordi en Stern bedenken een plan waarmee ze Danny op zijn nummer kunnen zetten. Deel uit de serie 'Doorlezers' , bedoeld voor lezers die een lang verhaal aan kunnen. Het boekje vormt een koppel met 'Stern is het zat!' van Anke Kranendonk, het verhaal vanuit Stern. Het is verdeeld in veertien korte hoofdstukken. Na enkele hoofdstukken volgt steeds een samenvatting in woord en beeld: drie tekeningetjes met een tekstballon. De inhoudsopgave bevat de hoofdstuktitels met een korte samenvatting en een tekeningetje. Het verhaal zelf wordt ook door enkele tekeningen geïllustreerd. De lijnen van de in zwart, wit en grijs uitgevoerde illustraties zijn met een losse hand getekend en ogen eenvoudig. Het kleurige omslag toont het moment waarop Danny de foto maakt. De tekst is makkelijk te lezen doordat iedere zin op een nieuwe regel begint en groot i…Lees verder

Plan drie

De reeks Doorlezers van Zwijsen richt zich tot jonge lezers die graag lange verhalen lezen, maar daarbij nog wat hulp kunnen gebruiken. Het boek 'Plan drie' is een boek dat op zich kan gelezen worden maar eigenlijk een eenheid vormt met 'Stern is het zat'. De boeken zijn los van elkaar te lezen en het maakt niet uit welk boek je eerst leest. Door beide boeken loopt een rode draad: eerlijk spel. In ieder geval zet het ene boek aan om alvast het andere ook te lezen. Jordi en Danny lopen na schooltijd samen naar huis. Ze zien de moeder van Jordi een vreemde man kussen. Danny maakt gauw een foto van die kus met zijn mobieltje. De mama van Jordi heeft een eenvoudige verklaring voor de kus: ze was die dag toch jarig. Daarom kreeg ze die kus. Maar Jordi moet die foto van Danny te pakken zien te krijgen. Danny chanteert Jordi: hij moet naast hem in de klas zitten, moet met hem spelen en moet hem zelfs € 20 betalen. Als hij dat niet doet, laat Danny de foto aan de hele school zien. Jordi zit i…Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties