Boek
Nederlands

Niet verder vertellen

Mirjam Oldenhave (auteur)
+1
Niet verder vertellen
×
Niet verder vertellen Niet verder vertellen

Niet verder vertellen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Jana ziet haar moeder zoenen met een vreemde man; ze schrikt zich rot en is bang dat haar ouders gaan scheiden. Samen met haar vriendinnen bedenkt ze een gewaagd plan om dit te voorkomen. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Niet verder vertellen
Auteur
Mirjam Oldenhave
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2005
90 p.
ISBN
90-216-1628-9

Besprekingen

Kinderen van zowat alle leeftijden worden vroeg of laat geconfronteerd met echtscheidingen. Ofwel betreft het hun eigen ouders, ofwel die van hun beste vriendjes, klasgenoten, neefjes of nichtjes. Ondanks alle mooi-weer-berichten dat kinderen echt niet altijd hoeven te lijden onder de breuk van hun ouders, reageren kinderen toch in veel gevallen met woede, angst, verdriet of machteloosheid.

Niet verder vertellen gaat over echtscheiding, of eerder over de angst ervoor. Ondanks dit ernstige thema, en ondanks het feit dat de schrijfster er meermaals in slaagt de volwassen lezer te doen blozen van schaamte, is dit geen zwaar, serieus of zwartgallig boek. De schrijfster slaagt er wonderwel in zowel het thema en de gevoelens van de jonge kinderen ernstig te nemen, en toch een luchtige toon in het hele verhaal te laten doorklinken. Af en toe moet je gewoon (glim)lachen om de hele situatie, ook al blijf je beseffen dat Jana haar plannetje echt wel heel serieus meent.

Jana…Lees verder
Jana ziet haar moeder zoenen met een vreemde man. Ze schrikt zich rot en is bang dat haar ouders zullen gaan scheiden. Samen met haar vriendinnen bedenkt ze een gewaagd plan om dit te voorkomen. Prettig gestoord kinderboek dat het thema van een dreigende echtscheiding op een verrassende manier behandelt. Jana’s angsten zullen voor veel kinderen herkenbaar zijn, maar de auteur heeft duidelijk niet de bedoeling de zoveelste tranentrekker over gescheiden ouders te schrijven. Met veel humor zet ze drie pittige meisjes neer die het recht in eigen hand nemen: moeders minnaar wordt door hen opgesloten in de leegstaande flat van oom Rob. Door de praktische problemen die zo’n ontvoering met zich meebrengt, wordt het verhaal zowel geloofwaardig als hilarisch. De hoofdpersonen worden qua gevoelens en taalgebruik levensecht neergezet. De Pipi Langkousachtige Lotje steelt met haar gekke invallen de show. De titel en de (kleurige, maar niet opmerkelijke) omslag doen niet zo’n verrassend, sprankelen…Lees verder

Niet verder vertellen

Wat doe je als je je bloedeigen moeder betrapt terwijl ze hartstochtelijk kust met een vreemde man? Jana weet zo direct niet wat ze ermee aan moet. Zeker niet wanneer blijkt dat haar moeder een weekendje heeft gepland. Gelukkig heeft Jana wat toffe vrienden die al snel een plan klaar hebben. Om te voorkomen dat de vreemde man een weekendje weg gaat met Jana’s moeder, besluiten de meiden hem te ontvoeren. Wat onmiddellijk opvalt, is de Nederlandse herkomst van het verhaal. Niet enkel de woordkeuze, maar ook de schrijfstijl doen Nederlands aan. De Nederlandse olijkheid krijg je er dan natuurlijk wel gratis bovenop. Het uitgewerkte ontvoeringsplan is bij momenten erg lachwekkend omwille van zijn naïviteit aan de ene kant en zijn vindingrijkheid aan de andere kant. Humor zit er dus wel in dit verhaal. In zijn geheel stelt het boekje uiteindelijk niet zoveel voor; het verhaal zelf is vrij voorspelbaar, de ontknoping lijkt er een beetje met de haren bij gesleurd. Een vlot geschreven, maar w…Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia