Boek
Nederlands

Mama!

Mirjam Oldenhave (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Een krokodilletje, dat net uit het ei is gekropen, weet niet wat voor dier ze is. Ze vraagt het aan alle dieren die ze tegenkomt, maar die beweren steeds iets anders. Oblong prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Mama!
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Editie
1ste herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2011
[22] p. : ill.
ISBN
9789021668949 (hardback)

Besprekingen

Een krokodilletje komt uit haar ei, maar weet niet wat voor dier zij is. Ze gaat op zoek naar haar moeder. Onderweg vraagt ze raad aan allerlei dieren, die haar telkens naar de verkeerde dieren doorsturen: een groene huid en bolle ogen, dus ze zal wel een kikker zijn; geen haren of veren, dus ze zal wel een vis zijn, etc. De teksten zijn kort, duidelijk, origineel en grappig. Het verhaaltje is ook leerzaam: door eigenschappen van diverse dieren te selecteren komt het krokodilletje steeds dichter bij de waarheid. De met zwart krijt dun omlijnde figuren in de illustraties zijn lief en geschilderd in vrolijke kleuren waterverf. De dieren zijn niet natuurgetrouw getekend, zoals een schildpad met bloemenschild, maar toch zeer herkenbaar. Alle dieren uit het verhaal in dit oblong prentenboek staan gezamenlijk op het vrolijke omslag. De tekst staat in blokjes van één tot vier regels op verschillende plekken in de illustraties. Het slot is verrassend: moeder krokodil neemt haar mee naar haar …Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek