Boek
Nederlands

Klem!

Mirjam Oldenhave (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Rik vindt het maar vreemd dat alle kinderen op zijn nieuwe school zo van leren houden. Hij gaat op onderzoek uit, maar wie kan hij vertrouwen? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Klem!
Auteur
Mirjam Oldenhave
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2005
116 p.
ISBN
90-216-1659-9

Besprekingen

De nieuwe school van de 10-jarige Rik is een verschrikking. Op twee andere nieuwelingen na houden de leerlingen alleen maar van leren. Als ook deze twee opeens veranderen, gaat Rik op onderzoek uit. Maar wie kan hij vertrouwen? Vlot geschreven, hedendaags verhaal met sciencefiction-achtige elementen waarin Rik het doodsbenauwd krijgt door de robotachtige manier waarop de overige leerlingen zich uiten en reageren. Vlot taalgebruik, overzichtelijke bladspiegel; geen illustraties. Achterin een korte biografie van de schrijfster. Schitterend, origineel verhaal voor zowel jongens als meiden vanaf ca. 9 jaar.

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties