Boek
Nederlands

Erin geluisd

Mirjam Oldenhave (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
Een jonge pizza-bezorger wordt beschuldigd van vier diefstallen. Afra en haar oma helpen hem de echte dader op te sporen. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Avonturenverhalen, avontuur
Leesniveau
AVI 8
Titel
Erin geluisd / Mirjam Oldenhave ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
87 p. : ill.
Aantekening
Vervolg op : Pizza pikante
ISBN
90-269-9355-2

Besprekingen

Afra gaat tijdens de vakantie van haar ouders logeren bij haar oma. Vigo, een pizzakoerier, komt langs met vier koude pizza's, want de mensen die besteld hadden, gaven niet thuis. Plots stormt agent Vos het huis binnen en arresteert Vigo op verdenking van inbraak en mishandeling. Hij is er via de nepbestellingen in geluisd. Vigo vlucht en duikt onder bij de klokkenmaker meneer Dompernaak, die alsmaar panikeert. Afra en oma proberen Vigo's onschuld te bewijzen.
De plot is nogal ingewikkeld en blijft maar duren... Overigens leest het boek lekker weg en het verhaal is echt spannend. Het is een vervolg op Pizza pikante maar is afzonderlijk te lezen. Acht hoofdstukken in 88 bladzijden vertellen in een no-nonsens stijl een eigentijdse humoristische detective. De illustraties zijn in zwart-wit en lijken met de losse pols geschetst. Vanaf zes jaar. [Dani]
Vigo Delante, een 17-jarige pizzabezorger, wordt beschuldigd van een viervoudige inbraak, waarbij paspoorten zijn gestolen. Zijn vriendinnetje Afra en haar oma ontdekken dat de nieuwe vriend van de buurvrouw de inbraken heeft gepleegd. Deze doet zich voor als een welgestelde, charmante heer. Afra ontdekt in zijn koffertje acht trouwringen en een notitieboekje met de namen van evenveel oudere alleenstaande rijke dames. Het lukt Afra om voldoende bewijs te verzamelen om de politie te overtuigen van de schuld van deze man en daarmee de onschuld van Vigo. Hier en daar is de plot wel erg doorzichtig. De tekst is verlucht met grappige zwart-witillustraties. De omslag is in dezelfde stijl uitgevoerd, maar dan gekleurd. Een zelfstandig te lezen vervolg op "Pizza pikante"*. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties