Boek
Nederlands

De sponsorloop

Mirjam Oldenhave (auteur), Rick De Haas (illustrator)
Mees Kees mag niet meer alleen voor groep 6b staan. Hij moet naar de kleuters. Gelukkig mag hij terugkomen om te helpen met de sponsorloop. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Leesniveau
AVI 8, AVI E6, AVI M6
Titel
De sponsorloop
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010
88 p. : ill.
ISBN
9789021667997 (hardback)

Besprekingen

'Mees Kees' is een serie over Tobias en zijn meester Kees. Tobias en zijn klasgenoten zijn dol op Mees Kees en zijn creatieve lesmethodes. In De sponsorloop maken de leerlingen tijdens de les natuurkunde 'klas 6B van sneeuw' en iedereen verzint iets leuks bij zijn pop: Mees Kees zet zijn Spidermanmuts op zijn sneeuwman, Hasna prikt haar buitenbeugel in haar pop enz. Tijdens de les 'gewichten schatten' tillen de leerlingen alles in de klas op, ook Mees Kees zelf, en schatten ze hoeveel iets weegt. Vervolgens krijgt 6B een proefwerk Biologie: de leerlingen krijgen een blinddoek om en proeven verschillende soorten chips. En wanneer de directrice op bezoek komt, dreunen de leerlingen hun speciaal ingestudeerde 'topo-les' op, zodat ze denkt dat het officiële lesprogramma gevolgd wordt.
Mees Kees laat het kind in zichzelf volledig de vrije hand en de leerlingen genieten van zijn lessen. Maar wanneer een inspectrice op school verschijnt, beslist deze dat Mees Kees niet alleen voor …Lees verder
Stagiair mees Kees mag eigenlijk niet alleen voor de pittige klas 6b staan, zeker niet met zijn eigenzinnige lesmethodes. Hij wordt betrapt en teruggezet naar de kleuters. Gelukkig mag hij terugkomen om de sponsorloop te organiseren, waarbij hij ieder kind op een speciale manier betrekt. Vijfde deel in de serie* over de geliefde, gevoelige en creatieve mees Kees bij wie ieder kind zichzelf mag zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit een van de leerlingen, Tobias (ik-figuur). De verhalen zijn voor kinderen herkenbaar en wensvervullend, welk kind zou niet zo'n gezellige meester willen hebben met wie je in hilarische situaties verzeild raakt? De vrolijke en fris geschilderde illustraties van klein tot groot sluiten goed aan op de tekst. Indeling in twintig getitelde hoofdstukjes met een geïllustreerde en verklarende lijst van personages vooraf. Lettertype met schreefjes gedrukt op glad zwaar wit papier. Stevig gebonden met grappige illustratie in kleur op het omslag. Heerlijk, aantrekkeli…Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties