Boek
Nederlands

Moordmeiden

Mirjam Mous (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Twee vriendinnen zijn verliefd op dezelfde jongen en proberen hem door middel van voodoo en zwarte magie te bei͏̈nvloeden.
Titel
Moordmeiden
Auteur
Mirjam Mous
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
120 p.
ISBN
90-269-9554-7

Besprekingen

De 'moordmeiden' zijn Laura en Anouk. Laura is een beetje een buitenbeentje, in die zin dat ze erg geïnteresseerd is in allerlei paranormale dingen, zoals pendelen, tarotkaarten, geesten oproepen... en die dingen ook actief gebruikt in haar leven. Anouk staat meer met haar twee voeten op de grond en is kritisch ten opzichte van wat haar vriendin doet, maar tegelijkertijd is ze erg onzeker en laat zich graag meeslepen door de zelfzekere Laura. En zo komt het dat ze al "sinds de zandbak" hartsvriendinnen zijn. 'Doodliggen en verrijzen' was toen één van hun favoriete spelletjes...

De toon van het boek wordt gezet met het verslag van een bizar nachtelijk 'moordritueel' dat de meiden op het kerkhof uitvoeren. Het is gericht tegen een jongen, Max, waar je op dat moment nog maar erg weinig van weet, maar die de twee blijkbaar tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

Dan wordt een stap teruggezet in de tijd en krijgen we het hele verhaal te horen: hoe Max als nieuweling op schoo…Lees verder
De titel suggereert een krimi, maar in dit boek wordt feitelijk alleen een rituele moord gepleegd. Anouk is stapelverliefd op Max, maar hij gaat voor haar beste vriendin Laura. Dit brengt de vriendschap tussen de meisjes in gevaar en daarom besluiten ze wraak te nemen door voodoo en zwarte magie uit te voeren. De meiden geloven in occultisme en raadplegen bv. tarotkaarten. Dit geeft het boek een spannende en gevaarlijke kant, terwijl het verder eigenlijk een gewoon liefdesromannetje is. Veel in dit verhaal is dus voorspelbaar, ook het gelukkige eind. De auteur heeft het boek in een moderne en vlotte, maar ook heel simpele stijl geschreven. Moeizame lezers kunnen het boek snel uitlezen, het is zeer geschikt voor het vmbo. De opbouw (vier delen in a-chronologische tijdsvolgorde) zorgt ervoor dat het boek wel uitsteekt boven het gemiddelde in de genre.

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia