Boek
Nederlands

Een bloot spook

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sem wil geen spook meer zijn; Vleer zal hem helpen. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Spoken
Extra onderwerp
spoken, verhalen, AVI 2
Leesniveau
AVI 2
Titel
Een bloot spook / tekst Mirjam Mous ; met ill. van Marja Meijer
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2003
30 p. : ill.
ISBN
90-269-9655-1

Besprekingen

Een leuk boekje, geschikt voor beginnende lezertjes (AVI 2), met kleine hoofdstukjes, eenvoudige korte zinnetjes, elk op een nieuw regel, en een verhaaltje dat kinderen zeker aanspreekt. Sem, het spook, is depri. Hij blijft in bed, ziet wit als een doek, heeft in niets zin en gedraagt zich als een dweil van een spook. Hij vindt spook zijn stom; hij is het beu dat alle mensen, vooral de leuke meisjes, van hem schrikken; hij wil gewoon bij dag naar het strand kunnen gaan. Vleer, de vleermuis, zowat Sems huisdier, wil daar wat aan doen. Hij helpt Sam zich te verkleden en met baard en bril te vermommen tot "een mens van vlees en bloed". Op het strand lijkt alles lijkt goed te gaan maar dan krijgt Sem het te warm: hij trekt zijn kleren uit en zijn baard laat los. Paniek alom. Vleer heeft een nieuw idee: Sems witte jurk volschilderen met stroop en verf en roomijs. Nu is Sem een doek om op het strand te liggen. Een mevrouw vindt de doek wel vies. Ze spoelt hem uit in zee en opnieuw is er pan…Lees verder
Spook Sem is verdrietig. Hij is het spook-zijn een beetje zat en wil dat dus niet meer. De zee, dat lijkt hem wel wat. Vriend Vleer(-muis) helpt hem zich als mens te vermommen. Dat werkt echter niet en iedere strandbezoeker slaat op de vlucht. Als Vleer adviseert het spookpak dan maar uit te trekken, blijkt Sem onzichtbaar geworden, maar Vleer die met Sems pak wegvliegt, valt daar natuurlijk weer door op. De literaire ontwikkeling die het boekje vraagt is beperkt. Het verhaal ontwikkelt zich lineair zonder sprongen of flash-backs. De zinnen, met woorden die maximaal van het type mmkmm zijn, beslaan één regel en zijn gedrukt in een grote 14-puntsletter. De kleine fijnzinnige illustraties in een gemengde techniek van collage en krijt vertellen een heel eigen verhaal. Een leesminiatuurtje met een open einde voor 6-7 jarigen in het primair onderwijs nadat ze gemiddeld een half jaar aanvankelijk leesonderwijs hebben gehad.

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia