Drama over de meedogenloze amoureuze intriges van de Franse adel in de achttiende eeuw
Titel
Valmont / dir. by Milos Forman ; screenplay by Jean-Claude Carrière ; freely adapted from Les liaisons dangereuses of Choderlos de Laclos
Regisseur
Milos Forman 1932-2018
Acteur
Annette Benning Colin Firth
Scenarist
Jean-Claude Carrière 1931-
Naar het werk van
Choderlos de Laclos
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1989
Speelduur
132 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8716777003336

Besprekingen

Frans-Britse coproductie uit 1989 van regisseur Milos Forman. Met Colin Firth, Annette Bening, Meg Tilly e.a. Deze film is een vrije bewerking van de roman 'Les liaisons dangereuses' van Choderlos de Laclos (1782) en verhaalt over de meedogenloze amoureuze intriges van de Franse adel in de achttiende eeuw. Speelfilmencyclopedie beoordeelt de film met 3 1/2 ster: 'Losbandigheid is waar het om gaat in deze film maar tegelijkertijd zit er geen enkele bandeloze scène in. Het is de slinkse en zeer perverse geest van de twee hoofdpersonen die op subtiele wijze wordt geanalyseerd. De zeer geraffinneerde decors en de levenswijze van deze maatschappelijke klasse contrasteert volkomen met de zwartheid van de zielen. Een omstreden film, maar zo heeft Forman het boek nu eenmaal begrepen en hij geeft hier zijn visie weer. De schilders van destijds hebben Miroslav Ondricek tot de fraaie beelden geïnspireerd.' Als extra bevat de dvd enkele filmografieën.

Over Milos Forman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects.)

Jan Tomáš (Miloš) Forman (Čáslav, 18 februari 1932 – Danbury, 13 april 2018) was een Amerikaans filmregisseur van Tsjecho-Slowaakse afkomst.

Leven

Forman werd geboren als zoon van de leraar Rudolf Forman en de hotelhoudster Anna Forman. Zijn ouders waren protestant. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd wegens het verspreiden van verboden boeken, en Formans moeder wegens betrokkenheid bij zwarte handel. Beiden kwamen om in concentratiekampen en Forman werd door verwanten opgevoed. Begin jaren zestig ontdekte hij dat zijn biologische vader Otto Kohn was, de architect die zijn moeder vóór de oorlog bij de bouw van haar hotel had leren kennen. Anna Forman bekende haar buitenechtelijke relatie met hem later aan een celgenote in Auschwitz, die ze daarbij liet beloven dit zo mogelijk ooit aan Miloš mee te delen.

Nadat hij aan de Praagse filmacademie zijn studie had voltooid maakte hij een aantal komedies, zoals …Lees verder op Wikipedia